Obrenovac, 24.06.2024

DOGOVORENO KAKO DA SE SMANJE LISTE ČEKANJA NA VEŠTAČKI KUK I KOLENO


Izvor: Kurir.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 11.03.2023.
Za dve nedelje će biti OVO, a zatim POZIV PACIJENTIMA

Foto:Shutterstock


Jedinstvena lista čekanja za neku od ortopedskih operacija trebalo bi da bude gotova za dve nedelje, nakon čega bi trebalo da krene i centralizovano rukovođenje listom i njeno smanjenje zakazivanjem operacija, saznaje nezvanično Kurir.

Prema podacima RFZO na današnji dan, 10. marta više od 35.000 pacijenata čeka na ugradnju veštačkog kuka ili kolena. Na endoprotezu kolena čeka 20.525 pacijenata, a kuka 14.532. Primera radi, na Institutu za ortopediju "Banjica" poslednjem pacijentu s liste čekanja ugradnja bescementne proteze kuka zakzana je za 27. februar 2033, a endoproteze kolena za 9. mart 2033!

- Direktori svih univerzitetskih kliničkih centara i opštih bolnica koje se bave ortopedskim operacijama bili su danas na sastanku u sedištu RFZO u Beogradu na kome je dogovarano kako da se smanje liste čekanja za ove operacije, na koje ljudi moraju da sačekaju i po deset godina, pa i više. Dat je rok od dve nedelje da jedinstvena lista čekanja bude sređena, a onda će RFZO pacijente s liste upućivati u bolnice u kojima mogu najpre da se operišu - kaže naš izvor i dodaje:

- Ideja je da se svi kapaciteti maksimalno angažuju kako bi se ove predugačke liste smanjile i pacijenti, konačno, došli na red za operaciju.

 

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE