Obrenovac, 10.05.2021

DA LI GOTOVINA ODLAZI U ZABORAV?


Izvor: Espreso/Tanjug/Lokalne novine | Obrenovac, 01.03.2021.
Srbi se najviše opredeljuju za plaćanje karticom, a raste i broj transakcija

Foto:Stefan Jokić


Narodna banka Srbije (NBS) objavila je danas da je tokom prethodne godine zabeležen porast bezgotovinskog plaćanja i navela da je u tom periodu izvršeno 54 miliona kartičnih plaćanja na POS terminalima više nego 2019. godine.

Reč je o plaćanju karticama u trgovinskim objektima, a taj podatak se odnosi na kartice koje su izdale banke u Srbiji.

U meri u kojoj su ekonomska kriza i pandemija otežale međunarodno kretanje ljudi, robe i usluga, tokom 2020. godine smanjen je broj transakcija izvršenih upotrebom kartica koje nisu izdate u Srbiji, kao i vrednost transakcija karticama i e-novcem kojima je vršena internet kupovina u evrima.

Istovremeno je 2020. godine, kao i u poslednjih nekoliko godina, porastao broj transakcija karticama i elektronskim novcem u svrhu internet kupovine robe i usluga, pri čemu je broj transakcija u dinarima, evrima i američkim dolarima povecan za 64,44 odsto.

Ako se u obzir uzmu samo transakcije u dinarima rast je, dodaje NBS, impresivan, imajući u vidu da je u prethodnoj godini izvršeno čak 103,76 odsto transakcija više nego u 2019, a porast vrednosti iznosi 81,46 odsto.

Da se nesmanjena pažnja posvećuje kartičnim plaćanjima, ističe NBS, potvrduje realizacija servisa "Podigni dinare" (purćase with cashback), funkcionalnosti kojom se od 15. oktobra 2020. godine korisnicima Dina kartica omogućava podizanje gotovine prilikom plaćanja na NIS Petrol i Gazprom benzinskim stanicama, u iznosu do 5.000 dinara.

Takođe, od 30. jula 2020. godine znatno je povećan broj mesta na kojima turisti iz Kine i svi drugi korisnici mogu upotrebiti svoje UnionPay kartice, zahvaljujući uključenju više od 500 novih bankomata u prihvatnu mrežu tog kartičnog brenda.

Pored povećanog broja bankomata, prethodnu godinu obeležio je dalji rast broja ostalih komponenti koje čine prihvatnu mrežu za platne kartice, čemu svedoci podatak da je od stupanja na snagu Zakona o međubankarskim naknadama (juna 2018. godine) broj virtuelnih prodajnih mesta (veb prodavnica domaćih trgovaca) porastao sa 681 na 2.013 na kraju prošle godine, odnosno za čak 195,59 odsto.

U istom periodu, broj POS terminala porastao je sa 79.486 na 97.751, što predstavlja rast od 22,98 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE