Obrenovac, 07.05.2021

DA LI I DALJE MO┼ŻEMO DA IH KORISTIMO?!


Izvor: Alo.rs/S.─É./Lokalne novine | Obrenovac, 22.02.2021.
Otkrivamo da li su ─Źekovi aktuelni kao plate┼żno sredstvo, ali i ho─çe li ih banke ubudu─çe izdavati

Foto:Shutterstock


U gotovo 100 odsto slu─Źajeva vrednosnim papirima gra─Ĺana pla─çaju se robe i usluge, a najve─ça dozvoljena suma koji gra─Ĺani mogu da ispišu nije se menjala od 2008. godine...

─îekovi su u Srbiji i dalje popularno sredstvo pla─çanja na odlo┼żeno, odnosno na rate, jer nema kamate, ali njihova upotreba se iz godine u godinu smanjuje.

Kako su za naš list kazali u Narodnoj banci Srbije (NBS), prema još uvek nezvani─Źnim podacima u prošloj godini, ─Źekovima je pla─çano oko 6,4 miliona puta i od toga u 99,87 odsto su ─Źinila pla─çanja roba i usluga, dok je ostatak predstavljao transakcije podizanja gotovog novca podnošenjem ─Źeka na isplatu.

Prema podacima centralne banke, prose─Źna vrednost po ─Źeku u 2020. bila je oko 4.670 dinara, a preliminarni podaci pokazuju da je ukupna vrednost realizovanih ─Źekova iznosila oko 29,9 milijardi dinara.

U NBS navode da je ukupan broj realizovanih ─Źekova u 2013. bio 13.230.156, ali da je svake naredne godine bele┼żen trend smanjenja, osim u 2018, kada su ─Źekovi nešto malo više koriš─çeni u odnosu na godinu dana ranije, ali da je u 2019. broj realizovanih ─Źekova opet bio manji i iznosio je 7.581.937.

Ukupna vrednost realizovanih ─Źekova u 2013. bila je 58,272 milijarde dinara, dok je 2019. godine to bilo 34,723 milijarde, od ─Źega je vrednost pla─çanja roba i usluga procenjena na oko 34,6 milijardi dinara, a ostalo je bilo podizanje gotovine.

Kako naglašavaju u NBS, oni ne propisuju maksimalni iznos sredstava koji je mogu─çe upisati po jednom ─Źeku i podse─çaju da je to trenutno 5.000 dinara i da se taj limit primenjuje od 1. januara 2008. godine.

Centralna banka ocenjuje da je nesumnjivo va┼żan motiv za koriš─çenje ─Źekova taj što trgovci omogu─çavaju odlo┼żeno pla─çanje, ali podse─çaju da su poslednjih godina uvedeni i savremeniji instrumenti odlo┼żenog pla─çanja, posebno upotrebom DinaCard debitne platne kartice.

Prema podacima Udru┼żenja banaka Srbije (UBS), koji su dostavljeni našem listu, tokom prošle godine prose─Źno je svakog meseca realizovano oko 500.000 ─Źekova, a prose─Źan iznos ispisan po ─Źeku bio je 4.694,4 dinara.

Kako su precizirali, to su podaci za period od oktobra 2019. do oktobra 2020. godine.

I u UBS-u navode da je ukupan broj realizovanih ─Źekova u Srbiji u blagom opadanju poslednjih godina i da se procenjuje da je u periodu izme─Ĺu 2015. i 2020. godine taj pad 13 odsto.

Naglašavaju i da od 26 banaka koje trenutno imaju dozvolu NBS za poslovanje na tr┼żištu Srbije, njih 20 izdaje ─Źekove, dok ostalih šest to ne ─Źine.

Podse─çaju i da je minimalni limit po ─Źeku 200 dinara, a maksimalni 5.000 dinara i naglašavaju da ne postoji precizna evidencija o tome ko i za šta naj─Źeš─çe koristi ─Źekove, ali da se smatra da njima najviše pla─çaju stariji gra─Ĺani, kojima je ta navika ostala iz ranijih vremena.

UBS: Nema inicijativa od strane banaka da se gornji limit ─Źeka pove─ça

Za sada nema inicijativa banaka vezano za pove─çanje limita na ─Źeku, naglašavaju u NBS. Tome je svakako doprinela i ─Źinjenica da su banke u periodu od 2008. do danas klijentima ponudile veliki broj novih bankarskih proizvoda, odnosno platnih kartica kojima se omogu─çuje pla─çanje na rate sa ili bez kamate, koje u dobroj meri zamenjuje upotrebu ─Źekova.

Uslovi za dobijanje ─Źekova

Banke u Srbiji izdaju ─Źekove na li─Źni zahtev klijenata, ali ima i paketa ra─Źuna koji podrazumevaju ─Źekove. Broj ─Źekova koje ─çe vam banka izdati zavisi od priliva na teku─çi ra─Źun. Naj─Źeš─çe je jedan od uslova za njihovo dobijanje da imate bar šest meseci posao na neodre─Ĺeno, a prilikom odobravanja ─Źekova ─Źesto se potpisuje menica ili neka druga vrsta garancije. Podrazumeva se da je klijent banke uredan platiša, bez zaostalih dugovanja. Manji broj banaka ne napla─çuje svojim klijentima izdavanje ─Źekova, dok ve─çina ima tarifu od 10 do 35 dinara po izdatom ─Źeku. Pojedine banke ne napla─çuju izdavanje prvih pet ─Źekova u mesecu, dok je izdavanje svakog narednog 10 dinara, a neke banke ─Źak zara─Źunavaju i „le┼żarinu“, pa svaki neupotrebljeni ─Źek mo┼że mese─Źno da košta i do 30 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE