Obrenovac, 09.12.2021

DA LI STE ZNALI ZA CAKU KUPOVINE STARO ZA NOVO?


Izvor: Kurir.rs/Suzana Trajkovi─ç/Lokalne novine | Obrenovac, 25.11.2021.
Na kolima je ušteda i do 2.000 evra!

Foto:Profimedia


Stari akumulator mo┼że da se "utopi" za oko 1.500 dinara, fri┼żider za 1.000, a veš-mašina za oko 800 dinara, što sni┼żava cenu onoga što kupujete

Trgovci se na razne na─Źine dovijaju da prodaju robu kupcima, a osim sni┼żenja i poklona, neki se koriste akcijom - "staro za novo".

Ovaj vid kupovine podrazumeva da novi proizvod platite uz malo ili znatno umanjenu cenu tako što donesete stari proizvod koji potom ide na recikla┼żu.

Ovo olakšava muke krajnjem kupcu, jer upravo proizvode koji su deo sli─Źnih akcija ne smeju da ostave pored kontejnera pošto je za to propisana nov─Źana i zatvorska kazna, ve─ç bi morali da ih nose u recikla┼żne centre.

Primer za ovakav benefit prodavaca dobro je u zimskom periodu poznat voza─Źima - prodavci akumulatora rado otkupljuju stare ispra┼żnjene baterije za 700 do 1.500 dinara pa tako voza─Źima olakšavaju kupovinu novih.

Ovo se radi tako─Ĺe i sa automobilima, belom tehnikom, mobilnim telefonima, pa ─Źak i ode─çom. Štaviše, gotovo da nema nijednog prodavca automobila koji ne praktikuje prodaju vozila po sistemu "staro za novo", a neke auto-ku─çe nude ─Źak i do 2.000 evra za stari automobil ukoliko kupite njihovo vozilo.

- Automobile uzimaju, pa ─Źak i demolirane, jer oni svakako moraju na recikla┼żu ili otpad, a time novi vlasnik automobila ─Źesto ne sti┼że da se bavi. Ovako dobija benefit, ne razmišlja šta ─çe sa starim autom. To jeste veoma društveno odgovorno od strane tih trgovaca koji uzimaju stare stvari, ali i sjajan marketinški trik, samo s dobrim posledicama - ka┼że ekolog Dejan Zagorac za Kurir.

I za belu tehniku neki lanci imaju istu akciju.

Tako za kupovinu novog fri┼żidera mo┼żete dobiti popust od 600 do 1.000 dinara, a za staru veš-mašinu i šporet dobija se popust oko 800 dinara. Starim bojlerom za novi ostvaruje se popust od 350 dinara, a za mikrotalasnu 250 dinara. Ista stvar je i s mobilnim telefonima - neki operateri i trgovci daju ─Źak popuste i od nekoliko hiljada dinara za premijum proizvode kad je u pitanju zamena "starog za novo".

Zagorac ka┼że da su tako─Ĺe ─Źeste akcije modnih brendova, koji daju simboli─Źan popust od 10 odsto za kupovinu ode─çe njihovog brenda ukoliko donesete tri stara komada garderobe.

Simboli─Źna nadoknada za komplet za prvu pomo─ç

Jedna beogradsko preduze─çe koje u svom lancu ima auto-servise i prodavnice, a oglašava se na internetu, zamenjuje automobilske komplete za prvu pomo─ç kojima je istekao rok za nove, uz simboli─Źnu nadoknadu koja je nešto manja od 300 dinara. Potrebno je, kako se navodi na njihovom sajtu, da paket nije otvaran i da poseduje rešenje Agencije za lekove o puštanju u promet. - Unutra ima bar 90 odsto materijala za koje rok od pet godina ne zna─Źi i kraj upotrebljivosti - navodi sagovornik iz ovog preduze─ça.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE