Obrenovac, 02.07.2022

DA LI ZNATE DA ZBOG OVOGA MOGU DA VAS VRATE SA GRANICE?


Izvor: Espreso/Lokalne novine | Obrenovac, 16.03.2022.
Obavezno proverite da li ste upisani u OVAJ REGISTAR

Foto:Printscreen


Ko nije platio kaznu, po Zakonu, ne mo┼że da dobije ili obnovi neka dokumenta, voza─Źku ili saobra─çajnu dozvolu, na primer.

Najgore što mo┼że da se desi jeste da vas vrate sa granice kada krenete na putovanje. Iako je još pre šest godina otvoren Registar nepla─çenih kazni i dalje se dešavaju neprijatna iznena─Ĺenja.

Tek kada je morao da registruje automobil, Sr─Ĺan Kari─ç je otkrio da ima nepla─çene kazne za prekora─Źenje brzine.

- Desilo mi se da sam promenio adresu, normalno prijavio se na drugoj adresi, me─Ĺutim to nije registrovano u sistemu. Meni su kazne stizale na staru adresu, ja to nisam mogao da podignem i kada sam bio u situaciji da je trebalo da produ┼żim registraciju nisam mogao - ka┼że Kari─ç za RTS.

U ovlaš─çenom servisu za tehni─Źki pregled i registraciju automobila ka┼żu da se ─Źesto dešava da se voza─Źi neprijatno iznenade kada im saopšte da se u sistemu pojavila blokada zbog nepla─çenih kazni i da zbog toga ne mogu da im izdaju registracionu nalepnicu.

- Mogu da budu kazne i za nepropisno parkiranje, mo┼że da bude prekora─Źenje brzine, mo┼że da bude bilo koji saobra─çajni prekršaj, zna─Źi ako nisu na vreme izmirili svoje obaveze i ukoliko imaju blokadu moraju da idu u SUP da sami prvo reše, pa onda da dobiju nalepnicu - objašnjava ┼Żivko Markovi─ç iz Agencije za registraciju vozila.

Tokom leta se doga─Ĺa da cele porodice u automobilima budu vra─çane sa grani─Źnih prelaza zbog nepla─çenih kazni od nekoliko hiljada dinara.

Jedan od razloga je i to što komunalna milicija, saobra─çajna policija i "Parking servis" ve─ç skoro dve godine ne ostavljaju kazne za nepropisno parkiranje na šoferšajbnama automobila. Ako ne mogu na licu mesta da uru─Źe kaznu prekršiocu, to ─Źine isklju─Źivo slanjem obaveštenja o prekršajnom nalogu na ku─çnu adresu vlasnika automobila.

- Tamo stoji da morate da podignete to rešenje bilo preko interneta, bilo neposredno i ako ga ne podignete posle roka od 15 dana on proizvodi pravno dejstvo - ka┼że advokat Aleksandar Radivojevi─ç.

Dakle, pronašli obaveštenje u sandu─Źetu ili ne, prekršajni nalog stupa na snagu posle 15 dana. Od tog momenta u roku od osam dana mogu─çe je platiti upola manju kaznu, ali naj─Źeš─çe oni koji ne vide obaveštenje propuste i ovu šansu.

Kako bi se izbegle neprijatnosti, preporuka za sve je da provere da li se nalaze u "Registru nepla─çenih kazni i drugih nov─Źanih iznosa" na sajtu Ministarstva pravde.

- Podaci se unose od strane pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu, oni se unose na dnevnom nivou, unose samo kazne i nov─Źane sankcije iz pravosna┼żnih osu─Ĺuju─çih presuda, na isti taj na─Źin na dnevnom nivou ukoliko je neka kazna pla─çena ona se briše iz registratora - navodi sudija Prekršajnog suda u Beogradu ─Éuro Pavlica.

Drugi na─Źin da voza─Ź proveri da li postoji neka kazna za koju ne zna, jeste da sa li─Źnom kartom ode na šalter pisarnice Prekršajnog suda u Beogradu i tra┼żi listing predmeta na svoje ime. U Prekršajnom sudu u Beogradu ka┼żu da trenutno imaju hiljade predmeta zbog saobra─çajnih prekršaja.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE