Obrenovac, 23.09.2023

ZA┼áTO SE KA┼ŻE 'DO┼áLA MU ┼ŻUTA MINUTA'?


Izvor: Espreso/Istorijski zabavnik/Lokalne novine | Obrenovac, 21.05.2023.
Da li znate zašto je u pitanju BAŠ OVA BOJA?

Foto:Profimedia


Znamo svi vrlo dobro onaj ose─çaj kad nam “prekipi”, pa ne znamo gde bismo pre “suknuli vatru”. Izgubimo ┼żivce, po─Źnemo da psujemo, bes sipamo svuda oko sebe… a naši bli┼żnji ka┼żu: “Pusti, došla joj/mu ┼żuta minuta”. Kako obi─Źno ta burna eksplozija traje kratko, otud ova šezdesetosekundna oznaka, ali – zašto je taj strašni minut BAŠ ┼żute boje?

┼Żuta je boja Sunca, zlata, masla─Źaka, banana, limunova… Mnogi bi rekli - boja koja asocira na lepo. Me─Ĺutim, mnogi stru─Źanjci vide je potpuno druga─Źije!

Psiholozi na primer, ┼żutu smatraju neprijatnom bojom. Smatra se da je najstimulativnija te predstavlja simbol ljubomore, prevare, pa i kukavi─Źluka.

Re─Źnik SANU piše da je ┼żuto “boja raspadanja”, a tu su i ostale negativne konotacije - ┼żutica, boja ┼żu─Źi, ┼żuta štampa, ┼żuti karton u fudbalu… U Vukovom “Rje─Źniku” zabele┼żen je i pojam “┼żut posao” za posao koji nije dobar.

Tako je ┼żuta boja dobila negativan publicitet i momenat gubljenja kontrole nad samim sobom dobio je naziv “┼żuta minuta”.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE