Obrenovac, 04.07.2022

DOLAZI NOVA KLASA TAJKUNA


Izvor: Kurir.rs/B92/Lokalne novine | Obrenovac, 21.04.2022.
Oni koji steknu vlasništvo nad zaplenjenom imovinom mogli bi da postanu nova klasa oligarha

Foto:Shutterstock


Rusija je najavila da razmatra zaplenu imovine stranih kompanija koje napuste zemlju. Time bi mogla da stvori novu klasu oligarha, rekao je u razgovoru za Business Insider Hasan Malik, stru─Źnjak za ruske finansije.

Oni koji uspeju da steknu vlasništvo nad zaplenjenom imovinom po prodajnim cenama putem dr┼żavnih aukcija mogli bi da postanu nova klasa oligarha i tajkuna.

"Svakako postoji rizik da upravo svedo─Źimo stvaranju nove klase pridru┼żenih kapitalista ili oligarha", ka┼że Malik za Insider.

S obzirom na to da me─Ĺunarodne kompanije masovno napuštaju Rusiju, one ostavljaju za sobom imovinu poput fabrika i kancelarija i sli─Źnih nekretnina koje su i dalje funkcionalne. Kako navodi i Associated Press, ruski predsednik Vladimir Putin zapretio je preuzimanjem takve neaktivne, ali ipak produktivne imovine, rekavši vladinim zvani─Źnicima da ─çe Kremlj nastojati "da uvede spoljno upravljanje, a zatim preneti ta preduze─ça na one koji zapravo ┼żele da rade".

Kre─çu aukcije

Kako je pre desetak dana izvestio Bloomberg, rusko ministarstvo privrede najavilo je da bi se imovina mogla prodati na aukciji.

"Te aukcije bi mogle odra┼żavati kontroverzni program 'zajmova za deonice' iz 1990-ih koji je pokrenuo bivši ruski predsednik Boris Jeljcin", rekao je Malik za Insider.

Podse─çanja radi, u to su vreme bogati ruski poslovni ljudi i banke bliske vlasti pozajmljivale su vladi novac u zamenu za udele u dr┼żavnim industrijskim firmama. Akcije su kupljene po "niskim cenama", a Malik je te poslove opisao kao "slatke poslove" jer kada je ruska dr┼żava "predvidljivo kasnila" s kreditima, poverioci su zaplenili njihove deonice.

"To je stvorilo generaciju ne─Źuveno bogatih oligarha", objašnjava Malik, koji je ujedno i autor knjige "Bankari i boljševici" koja se bavi finansijama ranih 1900-ih tokom Ruske revolucije.

Najbogatiji ─Źovek Rusije Vladimir Potanin svoje je ogromno bogatstvo stekao kroz šemu "zajmova za deonice" kada je kupio Nornickel, a na sli─Źan na─Źin obogatio se i milijarder Roman Abramovi─Ź koji je kroz program stekao kontrolni udeo u naftnoj kompaniji Sibnjeft.

Kako upozorava Malik, danas bi ruska vlada kojoj su trenutno preko potrebna sredstva zbog me─Ĺunarodnih sankcija s kojima su suo─Źena, mogla ponovno preneti zaplenjenu stranu imovinu omiljenim ulaga─Źima uz popust.

"Uzimaju─çi u obzir njihovu istoriju, i te kako je mogu─çe da se upravo tako nešto i dogodi", napomenuo je u razgovoru za Business insider.

Novi ulaga─Źi

Napominje i da bi Kremlj tako─Ĺe mogao da otvori takve aukcije stranim igra─Źima i ulaga─Źima, što bi moglo privu─çi ulaga─Źe koji tra┼że put do tog tr┼żišta.

"Mo┼żda postoje igra─Źi iz zemalja koje su se našle uvre─Ĺene sankcijama Zapada", isti─Źe Malik te navodi kako bi potencijalni ulaga─Źi mogli do─çi iz dr┼żava poput Kine, Indije ili zemalja Bliskog istoka koje nisu osudile ruski napad na Ukrajinu.

Malik smatra kako ─çe, me─Ĺu njima, Kina najverovatnije preuzeti glavnu ulogu u potrazi za ulaganjima u Rusiji, budu─çi da ima više uticaja u odnosima mo─çi sa Zapadom nego mnoge druge zemlje.

Kako tvrdi, velike kompanije u dr┼żavnom vlasništvu verovatno ne─çe rizikovati da nai─Ĺu na me─Ĺunarodne sankcije, ali, s druge strane, ulaga─Źi bi mogli osnovati podru┼żnice ili sestrinske firme koje posluju i trguju samo u Kini i Rusiji kako bi zaobišli ta ograni─Źenja.

Ina─Źe, ─Źini se da Kina ve─ç gleda i prou─Źava investicione prilike na ruskom tr┼żištu. ┼Żang Hanhui, kineski ambasador u Rusiji poru─Źio je grupi poslovnih ─Źelnika u nedelju u Moskvi da iskoriste prilike koje su pred njima. To je objavljeno na zvani─Źnom WeChat nalogu udru┼żenja za promovisanje kulture Konfucije. Iako ┼Żang zvani─Źno nije spomenuo sankcije, poslovnim ─Źelnicima je rekao da je me─Ĺunarodna situacija "slo┼żena" zbog velikih kompanija koje su suo─Źene s problemima u lancima snabdevanja i pla─çanja. "Ovo je vreme kada privatna, mala i srednja preduze─ça mogu igrati ulogu", istaknuo je ┼Żang.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE