Obrenovac, 02.07.2022

DETALJI O DEVIZNIM PENZIJAMA


Izvor: Espreso/Euronews/Lokalne novine | Obrenovac, 17.05.2022.
Ovo je sve ŠTO VAS JE ZANIMALO

Foto:Filip Plav─Źi─ç


Penzioneri koji ┼żive u Srbiji, osim u našoj zemlji, ostvarili su sta┼ż u još 26 dr┼żava, iz kojih sti┼żu uplate na ra─Źune 244.000 najstarijih gra─Ĺana. Najviše uplata dolazi iz Hrvatske, Nema─Źke, BiH, Austrije, Francuske i Švajcarske, a prema podacima Zavoda sa socijalno osiguranje, ukupna koli─Źina novca na godišnjem nivou ve─ça je od pola milijarde evra.

Neki od njih primaju i više penzija, odnosno, uz onu ste─Źenu iz Srbije sti┼że im i devizna iz jedne ili više dr┼żava. Katarina Kisi─ç Miler iz Zavoda za socijalno osiguranje ka┼że da je Srbija potpisala me─Ĺunarodne ugovore o socijalnom osiguranju, odnosno socijalnoj sigurnosti sa 32 dr┼żave i napominje da se prava ostvaruju po nacionalnim zakonima koji va┼że u svakoj od dr┼żava u kojima je osiguranik radio.

- U situaciji kada korisnik ostvari pravo na penziju po propisima razli─Źitih zemalja tada je mogu─çe ostvariti pravo na više penzija, u skladu sa uslovima i zakonom svake pojedina─Źne zemlje. Pri tome, treba imati u vidu da ostvarivanje prava na penziju u Srbiji ne zna─Źi da su uslovi ispunjeni i u inostranstvu i obrnuto, objašnjava Kisi─ç Miler.

Minimum 12 meseci sta┼ża u inostranstvu

Ona napominje da najve─çi broj me─Ĺunarodnih sporazuma predvi─Ĺa da je za ostvarivanje prava na inostranu penziju odnosno njen srazmerni deo neophodno da je osoba ostvarila sta┼ż u inostranstvu u trajanju od najmanje 12 meseci, mada postoje odstupanja u pogledu zahtevane du┼żine navršenog sta┼ża.

- O pravu na penziju odlu─Źuje svaka dr┼żava ugovornica na ─Źijoj teritoriji je osiguranik radio primenom svojih nacionalnih propisa i me─Ĺunarodnog ugovora o socijalnom osiguranju. Lice koje je steklo uslov, zahtev za penziju podnosi u dr┼żavi u kojoj ima prebivalište. Na osnovu me─Ĺunarodnih sporazuma olakšava se postupak ostvarivanje prava na penziju, jer se zahtev podnet u jednoj dr┼żavi smatra zahtevom u svim dr┼żavama u kojima je lice radilo, objašnjava Kisi─ç Miler.

Zahvaljuju─çi me─Ĺunarodnim ugovorima, budu─çi korisnici penzija su oslobo─Ĺeni obaveze da sami prikupljaju dokumentaciju iz inostranstva i dokaze da su ostvarili sta┼ż. Taj postupak se po slu┼żbenoj du┼żnosti obavlja komunikacijom izme─Ĺu srpskog i inostranog penzijskog organa na propisanim dvojezi─Źnim obrascima.

- Najve─çi broj dr┼żava sa kojima Srbija ima zaklju─Źene me─Ĺunarodne sporazume previ─Ĺa odlazak u penziju sa 65 godina ┼żivota, uz razli─Źita odstupanja odnosno ni┼żu granicu koja se propisuje za ┼żene i koja iznosi od 60 do 65 godina. Pojedine zemlje predvi─Ĺaju nešto višu opštu starosnu granicu kao što Italija propisuje 67 godina starosti, dok je ni┼ża granica propisana u Rusiji i iznosi 61,6 godina ┼żivota za muškarce i 56,6 za ┼żene, navodi Kisi─ç Miler.

Ona isti─Źe i da treba imati u vidu da se penzijski sistemi u Evropi menjaju gotovo svake godine i da pojedine dr┼żave propisuju nacionalnim zakonima prelazni period za pomeranje odnosno postepen rast starosne granice koja se primenjuje svake godine. Osim toga, svaki penzijski sistem ima svoje specifi─Źnosti i razlikuje se u pogledu ─Źinjenica koje se uzimaju u obzir prilikom ostvarivanja prava na penziju, kao što su godina ro─Ĺenja, pol, sta┼ż, broj dece ili period boravka u toj zemlji.

Gde je radilo najviše naših penzionera?

Najviše penzionih ─Źekova korisnicima sa prebivalištem u Srbiji prošle godine je stizalo iz Hrvatske ─Źak 59.917, dok u Srbiji ┼żivi 44.258 penzionera koji primaju penzije iz Nema─Źke. Iz BiH sti┼że 41.090 uplata, a iz Austrije 26.028. Me─Ĺu najbrojnijim stranim penzionerima su i oni koji su radni sta┼ż stekli u Francuskoj i ima ih 22.795 i Švajcarskoj 16.628.

Kada su u pitanju dr┼żave bivše SFRJ, osim najbrojnijih penzionera iz Hrvatske, iz Republike Srpske sti┼że penzija za 20.619, a iz Federacije Bosne i Hercegovine za 20.471 osoba, dok penzione ─Źekove iz Slovenije dobija 13.363 najstarijih stanovnika Srbije, iz Crne Gore 6.032, a iz Makedonije 6.030 korisnika.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE