Obrenovac, 04.07.2022

DRŽAVA ODOBRILA NOVE SUBVENCIJE!


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 10.01.2022.
Za kupovinu mopeda stiže pomoć od 250 evra, a za lake ekološke teretnjake možete dobiti i 5.000

Foto:Profimedia


Vlada Srbije donela je Uredbu o subvencionisanju kupovine električnih i hibridnih vozila, a pravo na podsticaj od 250 do 5.000 evra imaju fizička i pravna lica kao i preduzetnici.

Za tu meru u budžetu je obezbeđeno oko milion evra. Tako se nastavlja stimulacija države koja je prisutna i u zemljama EU za kupovinu ekoloških vozila, a sve u sklopu paketa propisa vezanih za klimatske promene. Ta mera u Srbiji prvi put je uvedena 12. marta 2020. godine, a prema podacima Ministarstva za zaštitu životne sredine interesovanje je bilo veliko. Procenjuje se da je u toj godini prodato oko 800 ovakvih vozila.

Zato je i nastavljeno sa primenom te mere za koju zahtevi mogu da se podnosu Ministarstvu zaštite životne sredine do 31. oktobra 2022. godine. Postupak može da se prekine, kako stoji u Uredbi, ako visina opredeljenih sredstava za subvencije nije dovoljna za odobravanje svih predatih zahteva.

Treba da se zna da visina subvencije zavisi od tipa vozila i kreće se od 250 evra za mopede i tricikle do 5.000 evra za potpuno električna putnička vozila do devet sedišta i laka teretna vozila. U zavisnosti od kategorije Uredbom je definisano pet kategorija vozila.

- Prva kategorija: vozila vrste L1 i L2 (moped i laki tricikl) i za njih je predviđeno izdvajanje od 250 evra

- Druga kategorija: vozila vrste L3 – L7 (motocikli) i za njih je predviđeno izdvajanje od 500 evra

- Treća kategorija: vozila vrste M1 (putničko vozilo sa najviše devet sedišta) i N1 (lako teretno vozilo i vozilo vrste N čija najveća dozvoljena masa ne prelazi 3,5 tona) isključivo na električni pogon i za njih je predviđeno izdvajanje od 5.000 evra

- Četvrta kategorija: vozila vrste M1 i N1 koja pokreće hibridni pogon (koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima električni pogon) uz obavezu da poseduje spoljni priključak za struju odnosno da se punjenje baterija može ostvariti i iz spoljnog izvora električne energije kao i za električna vozila sa ugrađenim sastavom za produženje autonomije kretanja sa emisijama CO2/km do najviše 50 g/km. Za njih je predviđeno izdvajanje od 3.500 evra

- Peta kategorija: vozila vrste M1 i N1 (koja pokreće hibridni pogon koji uz motor sa unutrašnjim sagorevanjem ima barem jedan električni motor i može da se bez aktiviranja motora sa unutrašnjim sagorevanjem određeno vreme samostalno kreće isključivo na električni pogon) pri čemu se proizvodnja električne energije za dopunu baterija obavlja unutar samog vozila sa emisijama CO2 do najviše 100 g/km. Za njih je predviđeno izdvajanje od 2.500 evra

Iz Srpske asocijacije uvoznika vozila i delova navode da je Uredba dobar potez i da je dobro što je praksa podsticaja nastavljena.

- Uvođenjem subvencija za kupovinu ekološki prihvatljivih vozila napravljen je veoma značajan korak koji doprinosi da se pospeši prodaja električnih i hibridnih vozila. Građanima bi trebalo da se predstave prednosti ovakvih vozila, ali i definišu razlike izumeđu hibrida i električnih automobila - kažu u Asocijaciji.

Šta je električni automobil, a šta hibrid?

Električni automobil podrazumeva da se pokreće elektromotorom, tačnije koristi samo struju, ne troši gorivo, već se puni preko punjača, na sličan način kao kada punite telefon. Automobili na električan pogon bili su popularni krajem 19. i početkom 20. veka dok ga nije potisnula masovna proizvodnja jeftinijeg vozila na benzin.

Hibridi pak imaju dva izvora energije. NajčešÄ‡e je to kombinacija benzinskog ili dizelnog motora sa elektromotorom. Vrlo su popularni jer imaju manju emisiju štetnih gasova.

Prednosti i mane ovih vozila

Prednosti ovih vozila što su na liniji "zelenog zaokreta" koji je prisutan u svetu. Upotreba održivih tehnologija i ekološki prihvatljivih rešenja, kako u proizvodnji ovih automobila, tako i u smislu njih samih su jedan od mogućih odgovora na "klimatsku krizu" koja nam visi nad glavama.

Međutim, postoje nedostaci za masovnije korišÄ‡enje ovakvih automobila u Srbiji, a pre svega su vezani za mrežnu infrastrukturu jer prema nekim podacima postoji samo oko 70 javno dostupnih brzih punjača, što svakako nije dovoljno.

Drugi problem sa kojima se suočavaju građani u Srbiji pri kupovini ovih vozila je cena. Subvencija svakako olakšava pritisak na džep, ali i pored njega i polovni i novi električni automobili koštaju mnogo više od onih na benzin i dizel.

Inače, Vlada Srbije usvojila je i Uredbu o uslovima i načinu sprovođenja subvencionisane nabavke putničkih vozila za potrebe obnove voznog parka taksi prevoza kao javnog prevoza, kojom je predviđena pomoć od 8.000 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS Narodne banke Srbije.

Novo putničko vozilo, za koje je taksi prevoznik u obavezi da pre isplate subvencije uplati iznos od najmanje 15 odsto od kupoprodajne cene vozila, ne može biti jeftinije od 13.000 evra u dinarskoj protivvrednosti na dan podnošenja zahteva, saopštila je Vlada, a da bi se subvencija dobila neophodno je da nov automobil bude potpuno električni, hibridni ili na pogon na komprimovani prirodni gas sa najmanje euro 6 standardom u pogledu emisije izduvnih gasova.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE