Obrenovac, 29.11.2021

DOBRO OBRATITE PAŽNJU


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 10.09.2021.
Kome je i kada potrebna potvrda o vakcinaciji ili negativan PCR test?

Foto:Profimedia


Kod nas se spekulisalo da bi vakcinacija trebalo da bude obavezna za nastavno i medicinsko osoblje, ali odluka nikada nije doneta. Kada su masovni javni skupovi počeli da se održvajau za neke je bila neophodna potvrda o vakcinaciji ili negativan test na koronu, a za neke samo maska. Od pacijenata koji treba da leže u bolnici očekuje se potvrda, ali oni nemaju pravo da je traže od lekara. Ko odlučuje o tome kada je potrebna potvrda, a kada ne i na osnovu čega?

Poznato je da nam je, ukoliko smo nevakcinisani, neophodan PCR test za prelazak granice, ali isti test treba nam često i kada ne putujemo. U bolnice se ne može ući tek tako, pacijenti koji dolaze na bolničko lečenje moraju da budu testirani. PCR test je u ovom slučaju besplatan.

"Institut Batut je doneo preporuke da se PCR test radi za pacijente kojima je neophodna hospitalizacija i to za različite hirurške procedure, interventu kardilogiju i endokrinologiju, dok za dnevnu bilnicu PCR testiranje nije neophodno ", kaže dr Snežana Jovanović iz laboratorije "Vatreno oko".

PCR test neophodan je i za osobe koje ulaze u domove za stara lica ili ustanove sa kolektivnim smeštajem, kao i za medicinske radnike koji se iz kovid sistema vraćaju u standardni zdravstveni sistem.

Isto pravilo važi za medicinare u pojedinim bolnicama koji su putovali u inostranstvo. Ali test za njih nije besplatan i moraju da ga dostave prilikom dolaska na posao.

Većina organizatora kulturnih, muzičkih i drugih manifestacija zahteva pri ulasku od posetilaca potvrdu o vakcinaciji ili PCR test ne stariji od 48 časova. Onima koji nemaju ništa od navedenog, omogućuje se da na licu mesta urade besplatan antigenski test.

Sa druge strane, mnogi festivali održani su bez ikakvih uslova, pa su svi posetioci mogli da uđu i bez testova.

"Po zakonu ili Ustavu vi nemate prava da zahtevate, ali ako organizator manifestacije zahteva potvrdu o vakcinaciji, PCR ili antigenskom testu, onda je to drugo", kaže doktorka Snežana Jovanović.

Stomatološke ordinacije u Srbiji su na samom početku epidemije dobile preporuku od Stomatološke komore Srbije i primale su samo hitne slučajeve. Sada pravila nisu tako strogo definisana, a građani češće posećuju ordinacije gde im nije potreban PCR test.

"Svaki pacijent prolazi kroz postupak anamneze, gde dobijamo dosta podataka o mogućem prisustvu kovida. Samo pacijenti koji se primaju na na lečenje na Kliniku za maksilofacijalnu hirurgiju donose potvrdu o negativnom PCR testu", kaže profesor Saša Janković sa Stomatološkog fakulteta u Beogradu.

Pacijent mora oprati i dezinfikovati ruke pri ulasku u ordinaciju i popuniti upitnik Stomatološke komora Srbije u kome se do detalja traže podaci u vezi sa njegovim zdravstvenim stanjem.

"Mi smo uspeli da uvezemo dva aparata, to su dentalni aspiratori koji rade na principu haube i koji usisavaju sve čestice koje se vide i ne vide i to je zaštita i za nas i pacijente", kaže Sanja Marković, specijalista stomatološke protektike u privatnoj ordinaciji.

Zaštitnih mera pridržavaju se i stomatolozi. Njih niko ne obavezuje da pacijentima pokazuju PCR test na uvid.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE