Obrenovac, 17.05.2022

OBELEŽEN DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM (VIDEO)


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2019.
Na Gradskom trgu u Obrenovcu vence su položili predstavnici Gradske opštine Obrenovac, predstavnici udruženja boraca i političkih partija

Foto:lokalnenovine.rs
Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu i kao Dan Evrope obeležavaju se 9. maja, u znak sećanja na iste datume 1945. godine kada je nacistička Nemačka potpisala kapitulaciju i 1950. kada je francuski ministar Rober Šuman predstavio predlog organizovanja Evrope, poznat kao „Šumanova deklaracija”.

Tim povodom na Gradskom trgu u Obrenovu vence su položili predstavnici Gradske opštine Obrenovac, predstavnici udruženja boraca, političkih partija i pojedinci.

Prisutnim Obrenovčanima obratila se Marina Batričević, predstavnica SUBNOR-a, koja je istakla da antifašizam nije ideološko i političko uverenje, već duboko ljudsko opredeljenje za mir i slobodu. Ona navodi da je moderna Evropa zasnovana na principima i načelima koji su vodili borce protiv nacizma i fašizma.

Predsednik Gradske opštine Obrenovac Miroslav Čučković, posetio je danas Milosava Bojića, rodom iz Ljubinića, nosioca Partizanske spomenice i učesnika u velikom broju bitaka tokom Drugog svetskog rata.

"Došli kod Vas, danas kada obeležavamo Dan pobede i želim da vas se zahvalim u svoje lično ime i u ime svih Obrenovčana. Hvala vam za tu borbu i vašu angažovanost, vi ste priredili oslobođenje za sve mlade generacije koje dolaze. Mi danas u Obrenovcu imamo veliki broj ulica koje nose nazive svih heroja a u tim ulicama imamo i velike infrastrukturne radove. To je zajednički napredak svih nas", rekao je Čučković, koji je Milosavu Bojiću poklonio i knjigu o gradovima i opštinama u Srbiji.

"To je bila zajednička borba svih nas. Hvala vam na toplim rečima. Čuvajte naš grad i brinite o svima. Radujem se svakom uspehu svakog sela u Obrenovcu. Raduje me kada čujem da je urađena nova ulica i nova škola", kazao je Bojić.

Naime, 9. maja 1945. godine sovjetski maršal Žukov ratifikovao je ispred Saveznika sporazum o nemačkoj kapitulaciji, koji je dan ranije u ime Trećeg rajha potpisao nemački feldmaršal Vilhelm Kajtel. Godine 1945. Nacistička Nemačka je potpisala kapitulaciju u Drugom svetskom ratu.

Dan pobede nad fašizmom se slavi 9. maja, iako je Drugi svetski rat konačno završen tek nekoliko meseci kasnije bezuslovnom kapitulacijom carskog Japana posle tragične upotrebe A-bombe u Hirošimi i Nagasakiju.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE