Obrenovac, 18.05.2022

PRIJAVE ĆE DA PLJUŠTE


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 05.07.2019.
Kazne za učesnike u plovidbi od 10 do 100 hiljada dinara

Foto:Thinkstock
U jeku nautičke sezone inspekcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture sprovodiće do kraja sezone povećane kontrole plovila na rekama.

Pomoćnik ministra za vodni saobraćaj i bezbednost plovidbe Veljko Kovačević rekao je da je tokom prošle godine inspekcija podnela više od 100 prekršajnih prijava protiv učesnika u plovidbi, a kazne se, ističe, kreću od 10.000 do 100.000 dinara.

"Najčešći prekršaji koje učesnici u plovidbi prave su korišćenje čamaca koji nemaju dozvole za tehničku ispravnost, upotreba čamaca kojom upravlja lice koje nema dozvolu za plovidbu ili nepostojanje potrebne opreme", rekao je Kovačević.

Zbog toga su, kaže, odlučili da svake godine pred početak i u jeku nautičke sezone vrše pojačane kontrole plovila.

Bezbednost pre svega

Jedna od takvih kontrola sprovedena je i danas, a ekipa Tanjuga zabeležila je rad inspekcije na Dunavu i Savi u Beogradu, koja je u toku kontrole imala pozitivan i negativan primer vlasnika plovila.

"Imali smo primer vlasnika koji je ispunjavao sve propisane uslove. S druge strane, imali smo jedan negativan slučaj, gde prvo vlasnika nije bilo na čamcu, zatim smo utvrdili da čamac nije registrovan od prošle godine i protiv njega je inspekcija preuzela sve potrebne mere", kazao je Kovačević.

Najavio je da će pojačana kontrola biti nastavljena tokom dana, ali i narednih dana, sve do kraja nautičke sezone.

"Našem Ministarstvu je bezbednost uvek na prvom mestu, ne samo na putevima i železnici, već i na vodi. Sve projekte koje radimo imaju cilj ne samo da utiču na ekonomski razvoj zemlje, već i da povećaju bezbednost građana", podvukao je Kovačević.

Šef Lučke kapetanije Beograda Milan Nikolić kaže da Kapetanija svake godine pred početak nautičke sezone obavlja razgovore sa predsednicima i vlasnicima nautičkih klubova i plovila i daje smernice za ponašanje tokom plovidbe.

"Svakodnevno se vrše kontrole čamaca, a uočeno je da je neistaknuta identifikaciona oznaka najčešći primer nepoštovanja zakonskih procedura. Sve veći broj vlasnika plovila zna koji nivo sigurnosne opreme moraju da imaju čamci, tako da sa te strane nemamo problema", kazao je Nikolić.

Zamena starih dozvola

On je napomenuo da bi svi vlasnici čamaca do kraja godine trebalo da zamene stara uverenja za upravljanje čamcima na moru i rekama.

Kaže da je u Beogradu registrovano oko 3.800 čamaca, a taj broj se, ističe, u poslednje tri godine povećao zahvaljujući pojednostavljenoj registraciji, ali i time što je registracioni period produžen na tri godine.

Ukoliko ih zaustavi inspekcija, vlasnici plovila trebalo bi da pokažu dozvolu za upravljanje čamcima na moru i rekama, uverenje da je čamac registrovan i tehnički ispravan, kao i istaknutu registracionu oznaku na brodu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE