Obrenovac, 17.05.2022

DRŽAVA PRIPREMA ZAKON O STEČAJU GRAĐANA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 08.06.2019.
Lični bankrot spas od izvršitelja

Foto:Thinkstock
Građani Srbije uskoro će dobiti šansu da kad zapadnu u dužničku krizu, proglase lični bankrot i na taj način izbegnu izvršitelje i sačuvaju krov nad glavom.

Država, naime, priprema zakonsku regulativu za uvođenje stečaja (bankrota) fizičkih lica, kao deo strategije za rešavanje problematičnih kredita, nezvanično je potvrđeno našem listu u Vladi Srbije, ali precizniji rokovi i rešenja još nisu poznati.

Da će institut ličnog bankrota biti omogućen i građanima Srbije, uverena je prof dr Ana Opačić sa Fakulteta za poslovne studije i pravo, jedan od retkih stručnjaka u našoj zemlji za ovu problematiku.

- Taj institut je potreban našem sistemu i u skladu je s evropskim standardima, jer predstavlja način da se građani spasu od finansijske agonije ako dođu u dužničku krizu ne svojom krivicom - ističe Opačićeva.

Ona precizira da zakon o stečaju nad imovinom fizičkog lica na prvom mestu treba da precizira ko može biti podoban da taj institut koristi.

- Pravni standard je da je to pošten, a nesrećan dužnik. Dakle, osoba koja nije svojom krivicom došla u situaciju da više ne može da vraća svoje dugove, a to mogu biti situacije kada vam, recimo, izgori stan pod hipotekom, a niste osigurani, kad vam štetu nanese neka elementarna nepogoda, kada ostanete bez posla ili u slučaju švajcaraca kada imate izuzetan valutni rizik - objašnjava Opačićeva.

Ona dodaje da dužnik sam pokreće postupak individualnog stečaja, a sud procenjuje da li je on uopšte podoban da uđe u taj postupak. Zatim, sud uradi kompletan popis imovine i prihoda, utvrđuje plan otplate, mere za realizaciju tog plana i određuje stečajnog upravnika, poverenika, koji upravlja celokupnom imovinom dužnika.

- Suština individualnog stečaja nije u tome da neko oprosti nekome što se zadužio, već da se uradi reprogram duga. Evropska praksa pokazala je da je tri do pet godina najbolji period otplate. Za to vreme dobijate ličnog stečajnog upravnika, poverenika, koji upravlja vašom celokupnom imovinom, čak i nasledstvom koje u međuvremenu dobijete. Poverenik raspolaže vašim prihodima, a dužnik je dužan da čini napor da se zaposli ako je bez posla - navodi sagovornica "Kurira".

Ona upozorava da je reč o izuzetno teškom periodu za dužnike, jer tokom trajanja reprograma za sebe imaju minimum prihoda, samo za egzistencijalne potrebe.

- Osnovni motiv za ulazak u ovu proceduru i uredno servisiranje dugova u periodu otplate prema sudski utvrđenom planu jeste izvesnost otpisa preostalih neizmirenih dugova, te kraj finansijske agonije - zaključila je Opačićeva i napomenula da bi lični bankrot posebno bio koristan za preduzetnike, koji sada nemaju mogućnost stečaja ili reprograma dugova, već se direktno suočavaju sa blokadom računa i likvidacijom.

NBS: OPREZNO SA LIČNIM STEČAJEM

Iz Narodne banke Srbije podsećaju da je programom za rešavanje problematičnih kredita za period 2018-2020. predviđeno da radna grupa razmotri pitanja u vezi sa uvođenjem pravnog okvira stečaja preduzetnika, kao prvog koraka ka eventualnom uvođenju stečaja (bankrota) fizičkih lica u budućnosti.

- NBS podržava oprezan pristup sagledavanju opcije uvođenja ličnog stečaja (bankrotstva) u domaći pravni okvir - objavljeno je na sajtu centralne banke uz napomenu da će NBS učešćem svojih predstavnika u radu međuinstitucionalne radne grupe za izradu strategije za rešavanje problematičnih kredita nastaviti da podržava sprovođenje programa Vlade.

KAKO IZGLEDA LIČNI BANKROT

- Dužnik ne može da plaća dugove i traži proglašenje ličnog bankrota
- Sud utvrđuje da li je dužnik podoban za lični bankrot
- Sud popisuje imovinu i prihode, utvrđuje plan otplate dugova, mere za realizaciju tog plana i određuje stečajnog upravnika
- Stečajni upravnik, poverenik, upravlja celokupnom imovinom dužnika
- Dužnik na raspolaganju ima minimalne prihode, za egzistencijalne potrebe, ostalo ide na otplatu dugova
- Nakon uspešno realizovanog plana otplate, svi preostali neizmireni dugovi se brišu

STATISTIKA

4,48 odsto kredita odobrenih stanovništvu je problematično
5 godina je optimalni rok trajanja ličnog bankrota

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE