Obrenovac, 18.05.2022

TANJA KOVERTA


Izvor: Politika,Lokalne novine | Obrenovac, 12.05.2019.
Zašto je u Srbiji februarska plata manja od januarske?

Foto:Thinkstock
Prosečna februarska plata pala je u odnosu na januarsku.

Razlog za tanju "kovertu" je to što u drugom mesecu nije bilo bonusa karakterističnih za prvi mesec, kao i to što je u februaru bilo manje radnih sati.

Februarska zarada je iznosila 52.426 u odnosu na januarskih 54.521 dinar. Zarade su u proseku nominalno bile manje 3,8 odsto, a realno 4,5 odsto.

Inače, u januaru i februaru plate su porasle ukupno 9,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine i to zahvaljujući rastu zarada u javnom sektoru. U istom periodu zarade su realno porasle 6,9 odsto, piše Politika.

U Republičkom zavodu za statistiku kažu da je pad zarada u februaru u odnosu na januar 2019. godine očekivan. U nekim delatnostima, zbog jednokratnih isplata bonusa, došlo je do većeg porasta zarada u januaru u odnosu na decembar 2018. godine, dok su u februaru te isplate izostale, navode u zavodu.

Osim toga, broj časova rada u februara bio je 160 i značajno je manji, tačno 13 odsto u odnosu na broj plaćenih časova rada u januaru kojih je bilo 184 što je takođe uticalo na iznos isplaćenih zarada, kažu u zvaničnoj statistici.

Upitan šta je razlog pada februarskih zarada, prof. Milojko Arsić, s Ekonomskog fakulteta u Beogradu, kaže da visok rast prosečnih zarada u Srbiji u januaru 2019. godine može da se objasni rastom prosečnih zarada u javnom sektoru devet odsto, dok bi pad u februaru mogao biti posledica toga što je ovaj mesec imao dva do tri radna dana manje nego januar.

Upoređujući zarade kod nas i u Evropi, Arsić ističe da je prosečna neto zarada u u Srbiji lane iznosila 420 evra i bila je među najnižim u Evropi, što je u skladu sa činjenicom da je produktivnost u Srbiji vrlo niska.

U istoj godini proseče zarade u Bugarskoj bile su 457 evra, u Rumuniji 565, Mađarskoj 635 evra, Poljskoj 784 evra, Hrvatskoj 802 evra, Češkoj 878 evra. Zarade u Srbiji bile su slične kao u zemljama regiona – u BiH su bile malo više, dok su u Makedoniji i Albaniji bile nešto niže nego u Srbiji, ističe Arsić.

U narednim godinama održiv rast zarade biće približno jednak rastu produktivnosti, a to znači da uz rast BDP od primera radi pet odsto godišnje i rasta zaposlenosti od jedan odsto godišnje, realne zarade mogu da rastu četiri odsto.

To može da izgleda na prvi pogled vrlo malo, ali da smo u prethodnih 10 godina imali rast zarada od četiri procenta godišnje, sada bi one bile više od 40 veće od aktuelnih zarada, zaključuje Arsić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE