Obrenovac, 17.05.2022

POVUCI, POTEGNI


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 19.07.2019.
Sindikati hoće povećanje minimalne zarade za 5.000, poslodavci misle da je to nerealno

Foto:021.rs
Odluka o visini minimalne cene rada u 2020. godini biće doneta sredinom septembra, a razgovori sa socijalnim partnerima uveliko traju, tvrde nadležni.

Kako pišu "Novosti", u Savezu samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kažu da razgovora još uvek nije bilo, jer na poslednjoj sednici Socijalno-ekonomskog saveta oni nisu učestvovali zbog dešavanja u Republičkom geodetskom zavodu. Zoran Mihajlović iz SSSS ističe da samostalci čekaju poziv i da su spremni da pregovaraju.

"Mislim da bi bilo realno da se minimalna zarada poveća na 32.000 dinara. Problem je što mi stalno pregovaramo o minimalnoj zaradi, a ne o minimalnoj ceni rada. Tek tada bi svi u Srbiji imali koristi", poručuje on za "Novosti".

Oba reprezentativna sindikata i dalje ne odustaju od ideje da povećanje ne treba da bude ispod deset procenata, odnosno da treba da bude donekle u visini minimalne potrošačke korpe. Koju će odluku na kraju Vlada doneti još niko ne može da predvidi, mada je ministar za rad Zoran Đorđević još oko prvog maja izjavio da će glavni zadatak aktuelne vlade biti da se cena minimalne potrošačke korpe izjednači sa minimalcem.

"Poslodavcima se zarad povećanja minimalne zarade čine ustupci, u vidu umanjenja poreza i doprinosa za zdravstveno i penziono osiguranje, a korist ima svega 350.000 radnika. Ne bi trebalo ugrožavati rad ovih fondova zbog onih koji ne rade dobro, jer se minimalac po zakonu isplaćuje samo u preduzećima koja imaju problem u poslovanju", kaže Mihajlović.

Ministar Zoran Đorđević nedavno je najavio da će pritom biti potrebno voditi računa o rasterećenju privrede, ali i o interesima poslodavaca koji smatraju da bi povećanje minimalne cene rada realno trebalo da bude za najviše šest odsto, u odnosu na sadašnju cenu od 155 dinara po satu.

"Ukoliko se ne dogovorimo sa socijalnim partnerima, Vlada će presuditi. Ako se usaglasimo, izaći ćemo sa iznosom, ako ne, zna se procedura. Prošle godine kompromis nismo postigli. Nadam se da će ove godine biti drugačije", navodi Đorđević.

U Uniji poslodavaca Srbije podsećaju da minimalac treba da raste u skladu sa mogućnostima privrede, sa rastom BDP i inflacije. Po njihovom mišljenju, ako je u Srbiji predviđen privredni rast od 3,5 odsto, a rast inflacije 1,5 do dva procenta godišnje, onda bi bilo logično da povećanje minimalca ne bude iznad pet, eventualno šest procenata.

Poslodavci uveravaju da je zahtev sindikata nerealan i neizdrživ za privredu, uz godišnji privredni rast od oko 3,5 odsto.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE