Obrenovac, 25.05.2022

KREĆU 'PODGREJANI' RAČUNI


Izvor: Telegraf Biznis,Lokalne novine | Obrenovac, 21.11.2019.
Taman da se podsetimo - od koliko sati zaista počinje jeftina struja?

Foto:Shutterstock
Građani uglavnom prate kada se pali i gasi crvena lampica na brojilima, a kako će struja od narednog meseca da poskupi, da se podsetimo u koje je to vreme "jeftina tarifa".

Domaćinstva obično po nižoj tarifi pale kućne aparate poput veš mašine i mašine za sudove, ali sve češće i šporete.

Podsetimo, noćna, odnosno niža tarifa je čak četiri puta povoljnija od dnevne i svima traje osam sati, ali ne počinje u isto vreme. Kako se može pročitati i na zvaničnom sajtu EPS-a, ona traje od 22 časa do šest sati ujutru ili od 23 sata do sedam časova ujutru. U Beogradu od ponoći do osam ujutru.

Dakle, lampica se najpre pali u centralnoj Srbiji, gde niža tarifa počinje u 22 časa. Po povoljnijim cenama struja se u ovom delu naše zemlje koristi do šest časova ujutru. Sat kasnije jeftinije kilovate mogu da koriste Vojvođani, i to do sedam časova.

Niža tarifa u pojedinim delovima Srbije počinje u različito vreme da bi se, kako su ranije rekli u EPS-u, izbeglo preopterećenje elektrosistema.

Ako vam u tim satima ne svetli lampica, znači da ne registruje jeftinu struju. U tom slučaju bi se trebalo obratiti nadležnoj distribuciji da se proveri o čemu se radi.

Ukoliko ste se pitali da li je nedavno pomeranje sata poremetilo korišćenje jeftinije struje, znajte da se signal za promenu tarife sa zimskim i letnjim računjem vremena usklađuje automatski.

Cene po zonama

Kilovat struje u višoj, dnevnoj tarifi u zelenoj zoni kod dvotarifnih brojila košta 5,962 dinara, dok je u nižoj tarifi 1,491 dinar. U plavoj zoni kilovat je tokom dana 8,943, a noću 2,236 dinara. U najskupljoj, crvenoj zoni postoji velika razlika. Danju je kilovat-čas 17,887, a u nižoj tarifi, odnosno tokom noći, 4,472 dinara.

I na kraju, da vas podsetimo da će električna energija od 1. decembra za domaćinstva poskupeti 3,9 odsto, što znači da ćete za prosečan račun izdvajati više od 110 dinara pa i više u zavisnosti od toga koliko mesečno trošite i u kojoj tarifi završite obračunski period.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE