Obrenovac, 25.05.2022

ŠTA AKO STE ISPOD CRTE?


Izvor: Alo.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 23.05.2019.
Poznate preliminarne rang-liste za upis u vrtiće

Foto:Shutterstock
Rang-liste dece upisane u beogradske vrtiće objavljene su u ponedeljak, a svoje mesto osiguralo je 7.900 mališana. Nadležni poručuju da spiskovi nisu konačni i da će još dece narednih meseci biti raspoređeno po državnim i privatnim ustanovama.

Prema zvaničnim podacima, tokom konkursa podneto je 18.878 zahteva. Gradski sekretar za obrazovanje i dečju zaštitu Slavko Gak poziva roditelje čija deca nisu upisana da iskoriste mogućnost i do 29. maja podnesu žalbu ustanovi u kojoj su konkurisali, a komisije će ih razmatrati do 7. juna, kada će biti objavljene konačne liste.

- Oni koji žele mogu uzeti i odbijenicu s kojom dete, uz subvenciju Grada Beograda do 22.361 dinar mesečno, mogu upisati u neki od privatnih vrtića. U ovom trenutku, takvu mogućnost koriste 17.922 mališana u 353 privatne ustanove. Oko 7,5 milijardi dinara isplaćeno je roditeljima na ime refundacije od početka ovog projekta - kaže za „Alo!“ Slavko Gak.

Važna vest za roditelje je da će mesta biti još.

- Tokom leta, Sekretarijat će odobravati i do 20 odsto proširenja kapaciteta ustanovama koje to zatraže i za to imaju uslove, dalje, pre svega adaptacijom, tokom leta će biti otvoreno oko 500 dodatnih mesta i to u Boljevcima, Sopotu, Paliluli, Zemunu, Bulevaru kralja Aleksandra. Uskoro počinje i gradnja novih montažnih vrtića, koji će pružiti oko dodatnih 3.000 mesta - ističe Gak.

On dodaje da je zbog pomenutih planova i dalje saradnje s privatnim vrtićima realno očekivati da Beograd konačno nema listu čekanja za decu s prioritetom pri upisu, prvi put od kada postoji predškolsko obrazovanje.

- Uspeli smo da obuhvatimo oko 70 odsto, što je skok sa 45 odsto, koliko je iznosio 2012. godine. U ovom trenutku imamo oko 76.000 mališana upisanih u vrtiće, oko 58.000 u državne i 18.000 u privatne - zaključuje Gak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE