Obrenovac, 18.05.2022

NOVI PROGRAMI NA FAKULTETIMA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 24.05.2019.
Moći ćete da završite UBRZANI KURS od 18 meseci, evo šta vam to donosi

Foto:Thinkstock
Nakon kreiranja programa prvih kratkih kurseva u okviru visokoškolskih ustanova moguće je očekivati da će već početkom naredne školske godine, prvog oktobra, početi prvi časovi za sve one koji su zainteresovani za sticanje novih znanja u skraćenom roku.

Pohađanje kratkog kursa, čije je trajanje između tri i osamnaest meseci, neće "obezbediti" njegovim polaznicima diplomu, već sertifikat.

- Kada se budu kreirani programi u skladu sa potrebama tržišta možemo očekivati da će ovakvi kursevi i početi da se primenjuju. Najranije bi se moglo očekivati da početkom oktobra polaznici otpočnu proces sticanja novih znanja, veština i dodatnih kompetencija na osnovu kojih će dobiti sertifikat koji će im pomoći u poslu- kaže za "Blic" Bojan Tubić, pomoćnik ministra prosvete za visoko obrazovanje.

Ove kratke kurseve moći će da upišu svi zainteresovani koji imaju završenu srednju školsku spremu, ali i oni koji u svojim rukama poseduju fakultetsku diplomu, budući da na ovakav način mogu da prošire svoje veštine i usavrše se.

Potrebno zeleno svetlo poslodavca

- Jako je bitno da na tržištu postoji potreba za radicima koji poseduju veštine i znanja koja bi stekli na tim kratkim kursevima. Zbog toga je neophodno da poslodavac podržava ovakav oblik studija, kao i da postoji potvrda poslodavca koja dokazuje da mu je potreban radnik koji poseduje baš te veštine - objašnjava Tubić.

Kratki kursevi nosiće između 30 i 60 ESPB poena, a ukoliko osobe sa svršenom srednjom školom upišu kratak kurs na određenom fakultetu, a nakon toga sledeće školske godine upišu i redovne studije na tom istom fakultetu, postoji mogućnost da na osnovu sertifikata sa kursa dobiju određeni broj ESPB poena u toj prvoj godini studija. Neophodno je da taj "tranfer poena" dati fakultet i dozvoli.

Neophodna dipoloma srednje škole za upis

Kako navode u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, svi zainteresovani koji ispunjavaju uslove upisa - poseduju diplomu četvorogodišnje srednje škole moći će da upišu kurs i steknu znanja koja su neophodna poslodavcima i za kojima postoji najveća potražnja na tržištu rada.

- Nama je jako bitno da na kursu predaju stručni ljudi sa fakulteta i prenesu neophodna znanja svim polaznicima koje će oni promeniti u praksi - ističe Tubić.

Pored osoba sa srednjom školom kratke kurseve će moći da pohađaju i visokoobrazovane osobe koje žele da osveže svoja znanja i steknu nove veštine ne bi li što efikasnije i bolje obavljali svoj posao.

Trenutno je najizvesnije da će ovi kursevi biti organizovani za sticanje dodatnih kvalifikacija iz oblasti IT-a, kompjuterskih nauka, ali je vrlo verovatno da će i nastavnici moći da pohađaju ove kurseve ne bi li se dodatno usavršili.

Kursevi potpuno samofinansirajući

Ono što brine sve one koji bi u narednom periodu mogli da popune klupe i slušaju predavanja je cena kursa, međutim, još malo će morati da sačekaju ne bi li saznali tačan podatak.

Kako "Blic" nezvanično saznaje, cena kursa ne bi trebala da bude viša od cene samofinansirajuće godine na fakultetima na kojima se sprovodi kurs. Takođe, na krusu neće biti budžetskih mesta, te će svi polaznici plaćati punu cenu.

Matematički i Mašinski fakultet prvi uvode kratak kurs?

Kako pišu pojedini mediji, Matematički i Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu mogli bi da budu prve visokoškolske institucije u kojima će se "pelcovati" ovakav vid sticanja znanja.

- Mi smo zajedno sa Matematičkim fakultetom aplicirali za javni poziv Ministarstva prosvete za master studijski program iz informacionih tehnologija gde ima i kratki kurs - rekao je za "Novosti", Radivoje Mitrović, dekan Mašinskog fakulteta.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE