Obrenovac, 28.05.2023

DETALJNO RADNO VREME ZA VASKRS


Izvor: Kurir.rs/Blic/Lokalne novine | Obrenovac, 22.04.2022.
Besplatan parking 4 dana, kad rade prodavnice, tržni centri i šta će biti zatvoreno

Foto:Zorana Jevtić, Shutterstock, Dado Đilas


Vreme je za praznike. Neko će odmarati tek dan ili dva, neko će dobiti produženi četvorodnevni vikend, a biće i onih koji će uz malo kombinatorike spojiti vaskršnje i prvomajske praznike i dobiti odmor od čak 12 dana.

Po slovu zakona, neradni dani za Vaskrs ove godine su petak 22, subota 23, nedelja 24. i ponedeljak 25. april. Međutim, četiri slobodna dana mahom će spojiti samo oni zaposleni u državnim firmama, javnoj upravi, bankama, poštama, vrtićima, školama. Oni koji rade kod privatnika moraće da se zadovolje sa slobodnim vikendom ili manje.

U svakom slučaju, sve što treba da završite u bankama, poštama, na državnim, gradskim ili opštinskim šalterima, uradite najkasnije do četvrtka jer će svi oni već od danas 22. aprila biti zatvoreni, a zaposleni će ponovo na svom radnom mestu biti tek u utorak 26. aprila.

Tržni centri, marketi i pijace

Manje ili veće prodavnice će mahom na Veliki petak biti otvorene, ali sa skraćenim radnim vremenom do 18 časova. U subotu će skoro sve raditi uobičajeno, ali će zato za Uskrs sve skoro do jedne biti zatvorene. Od ponedeljka sve se, međutim, vraća u normalu iako je zvanično i 25. april neradni dan. Isto važi i za tržne centre, ali će izuzetak će biti bioskopi u tržnim centrima koji će raditi uobičajeno.

Privatne prodavnice mogu da rade i 24 sata dnevno, ali i da budu zatvorene.

Ipak, oni iskusniji znaju da se na sam praznik stvaraju “kilometarski redovi”, te da je mnogo bolje uobičajenu kupovinu odraditi ranije. Baš kao i odlazak na pijacu jer će u petak prodavci moći da se prebroje na prste jedne ruke.

Gradski prevoz, taksi, parking

Nešto više problema imaćete i sa gradskim prevozom koji će mahom funkcionisati po vikend redu vožnje, taksisti će od četvrtka u 22 sata, pa sve do utorka u 6.00 ujutro voziti po drugoj, skupljoj tarifi, tako da se ne iznenadite ako vam računi budu za oko 15k odsto više nego što ste navikli radnim danima. Parking u zoniranim delovima Beograda biti besplatan od petka 22. do ponedeljka 25. aprila.

Pekare

One po pravilu za praznike imaju najšarenije radno vreme, a sve zavisi od samog gazde. Realno je da na Veliki petak sve imaju skraćeno radno vreme, neke do podneva, neke do 16 ili 17 časova. Većina njih će primati mušterije u subotu, ali će zato na Uskrs biti sve zatvorene. Ponedeljak će opet zavisiti od procene vlasnika.

Pijace

JKP „Gradske pijace“ u Beogradu je saopštilo da će sve pijace koje posluju u njihovom sastavu u petak, subptu i ponedeljak raditi po uobičajenom radnom vremenu od 6.00 do 19.00. Međutim, zelene tržnice neće raditi na Uskrs, u nedelju, 24. aprila, osim pijaca „Zemun“, „Banovo brdo“, Bele vode“ i „Dušanovac“, koje će raditi od 6.00 do 13.00.

Sličan raspored očekuje se i u drugim srpskim gradovima, ali je veliko pitanje čak i kada pijace budu radile, kakva će biti ponuda na tezgama.

Apoteke

Većina državnih apoteka će od petka do ponedeljka biti zatvorene, ili će na Veliki petak i u ponedeljak raditi skraćeno. Međutim, dežurne apoteke radiće 24 sata na dan, baš kao i mnoge privatne apotekarske ustanove.

Pošte

Za vaskršnje praznike, od 22. do 25. aprila, radiće dežurne pošte u Beogradu i drugim gradovima i pošte na graničnim i administrativnim prelazima – ukupno 72 pošte u celoj zemlji. Svih dana praznika, Glavna pošta u Takovskoj 2 u Beogradu, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima, rade neizmenjeno – non-stop.

U petak, 22. aprila, i ponedeljak, 25. aprila, radiće i pošte u tržnim centrima u Beogradu, Kragujevcu, Sremskoj Mitrovici i Šapcu, pošte u „Univereksport” objektima u Beogradu, Novom Sadu i okolini, Zrenjaninu i Somboru. Ove pošte biće otvorene i u subotu, 23. aprila, a tog dana dežuraće i druge pošte u većim gradovima i turističkim centrima. Na Vaskrs, u nedelju 24. aprila, radiće beogradska Glavna pošta, pošta na aerodromu Nikola Tesla i pošte na graničnim i administrativnim prelazima.

Nekom kraći, nekom duži raspust

Tokom vaskršnjih praznika na odmoru će biti svi đaci, kako osnovci, tako i srednjoškolci, samo što se razlikuje njihovo trajanje. Učenici u Vojvodini su na odmoru još od 15. aprila i u klupe će se vratiti tek 26. ovog meseca. Kada su osnovci u ostatku Srbije u pitanju, oni imaju 12 vezanih slobodnih dana, od petka 22. aprila do utorka 3. maja, dok će srednjoškolci imati dve kraće pauze, od 22. do 25. aprila i od 30. aprila do 3. maja

Neradni dani u 2022. godini

Uskršnji i prvomajski praznici nam donose i najveći broj slobodnih dana u 2022. godini. Podsetimo, zbog Nove godine neradni su bili 1, 2. i 3. januar, pa 7. januar zbog Božića, te 15. i 16. februar zbog Dana državnosti.

Neradni dani za vaskršnje praznike su od 22. do 25. aprila, a za prvomajske od 1. do 3. maja.

Do kraja 2022. godine imaćemo još samo jedan državni praznik koji je i neradni dan, biće to 11. novembar kada obeležavamo Dan primirja u Prvom svetskom ratu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE