Obrenovac, 18.05.2022

LOŠE NAVIKE SRPSKE OMLADINE


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 02.07.2019.
Svaki peti sedmak ne doručkuje, ne jede voće, u ekran 'bulji' više od 2 sata na dan

Foto:Profimedia
Skoro 40 odsto sedmaka u Srbiji je svakodnevno fizički aktivno, pokazuje istraživanje Instituta „Dr Milan Jovanović Batut“, urađeno na kraju osme sezone nacionalnog projekta „Zdravo Rastimo“. Polovina ispitanih đaka misli o svom zdravlju kada bira obroke, ali svaki peti i dalje ne doručkuje redovno, a procenti su zabrinjavajući i kod unosa voća i povrća, kao i slatkiša.

Za potrebe evaluacije ove sezone projekta, Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ je, kao i svake godine, sproveo Istraživanje znanja, stavova i navika učenika koji su u njemu učestvovali. Ove godine, rezultati su pokazali da su đaci svoje znanje, posle predavanja u okviru projekta, unapredili za prosečno oko 13 odsto.

Istraživanje je takođe pokazalo i da skoro svaki drugi učenik (47,6 odsto) ističe da prilikom izbora načina ishrane razmišlja o svom zdravlju. Pozitivan trend – i dalje sa velikim prostorom za napredak - predstavlja i podatak da je svakodnevnu fizičku aktivnost (brzi hod, igre sa loptom, trčanje, vožnja bicikla i sl.) u trajanju od najmanje jednog sata dnevno u toku nedelje koja je prethodila istraživanju imalo čak 39,4 odsto učenika. Osim toga, zadovoljavajući procenat učenika – dve trećine njih, ili 70,3 odsto – svakodnevno konzumira mleko i mlečne proizvode.

Ipak, preporučen unos od pet obroka dnevno, po rezultatima istraživanja, upražnjava tek svaki četvrti učenik (25,9 odsto), a svaki peti učenik ne doručkuje svakog dana. Oko četvrtine učenika (27,5 odsto) nema zastupljeno voće u svakodnevnoj ishrani, a povrće na dnevnom nivou ne jede čak 35,6 odsto njih. Naviku svakodnevnog konzumiranja slatkiša ima svaki drugi učenik (56,2 odsto) i to češće devojčice nego dečaci, a svaki treći učenik (35,2 odsto) provodi više od dva sata dnevno uz ekran gledajući televiziju, video, DVD ili neki drugi zabavni sadržaj.

Neke zabrinjavajuće trendove pokazuje i posmatranje izveštaja urađenih u okviru projekta „Zdravo Rastimo“ u periodu od 2014. do 2018. godine. Naime, u posmatranom periodu, primećeno je da se procenat učenika sedmog razreda koji imaju pet obroka dnevno značajno smanjio, i to sa 33,3 na 26 odsto. Isto se odnosi i na procenat učenika koji redovno doručkuju, koji se smanjio sa 84,1 na 78,1 odsto, a navika svakodnevnog konzumiranja voća i povrća takođe beleži trend opadanja.

- Svake godine, rezultati ovog istraživanja ohrabruju nas da nastavimo sa misijom koju smo započeli, ali nam i pomažu da usmerimo aktivnosti na unapređenje ključnih bolnih tačaka - ističe Željko Tanasković, predsednik Saveza za školski sport Srbije.

- U okviru projekta Zdravo Rastimo, ove godine smo se odlučili i za međuvršnjačku edukaciju, čime je u projekat dodatno uključeno i 13.000 dece iz nižih razreda. Ideja je da sedmaci edukuju decu u nižim razredima uz nadzor profesora, i tako se dodatno socijalizuju i prenesu svoja znanja. Ovaj pristup, gde god je to moguće, koristimo i u ostalim važnim projektima koje Savez sprovodi - dodaje on.

„Zdravo Rastimo” je deo globalne inicijative „Nestlé za zdraviju decu“, koja uključuje više od 300 partnera – sportskih udruženja, nutricionista, javno-zdravstvenih institucija i drugih. Nestlé ovaj projekat, osim u Srbiji, sprovodi i u zemljama regiona - Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini - a njegova posebnost je u tome što isključuje bilo kakvu promociju proizvoda kompanije, pa je, posmatrano na uzorku, najopsežniji program takve vrste u regionu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE