Obrenovac, 17.05.2022

VEČITI PROBLEM POTROŠAČKE KORPE


Izvor: Espreso.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 05.06.2019.
U Srbiji je život PRESKUP za samo jednu PLATU

Foto:AP
Prosečna cena minimalne potrošačke korpe u Srbiji za tročlanu porodicu iznosi, prema statističkim podacima, nešto više od 36.000 dinara, a ko sve može da je priušti zavisi od visine mesečnih prihoda.

U potrošačku korpu spadaju hrana i bezalkoholna pića, na šta se u Srbiji u proseku troši 15.946 dinara.

Na alkohol trošimo 2.939 dinara, na stanovanje, struju i vodu ode 7.178, za održavanje kuće i nameštaja 1.581, na zdravstvo 1.391, transport 2.367, pa nam za odeću i obuću ostane samo 1.204 dinara, pokazuju podaci Ministarstva trgovine.Sa ovakvom matematikom malo bi se ko u Srbiji složio.

Radnik sa minimalnom mesečnom zaradom od 27.000 dinara ne može sebi da priušti ništa osim plaćanja računa i hrane, a što se odricanja tiče, ukoliko tročlana porodica živi od samo jedne plate, odriče se svega.

Situacija varira od grada do grada. Najveća prosečna plata je u Beogradu i iznosi 61.511 dinara, sledi Novi Sad sa 55.199 dinara, a na trećem mestu je republički prosek od 50.556 dinara.

Četvrti je Kragujevac sa 49.498. Sa većom platom, rastu i troškovi, te prema statističkim podacima minimalna potrošačka korpa u Beogradu košta 42.832 dinara, a u Novom Sadu 38.619 dinara.

- Nemoguće je u Beogradu živeti sa jednom prosečnom platom, i još ako je u pitanju tročlana porodica... Troškovi su ogromni. Što se tiče hrane, manje-više u svim gradovima je isto, jer se hrana kupuje na akcijama u marketima i na pijacama. Ali cene stanarine, infostana, prevoza, odeće, obuće su veoma različite. Sa jednom prosečnom platom nema šanse živeti u glavnom gradu - kaže Vukašin Mijatović, ekonomista iz Beograda.

Sa jednom platom teško se živi i u unutrašnjosti, u Leskovcu je, recimo, prosečna plata 40.149 dinara, a minimalna potrošačka korpa 31.728.

- Nakon što platim račune i kupim hranu, ne ostane mi ništa, pa sam redovno u minusu. Deca imaju svoje zahteve, odeća, obuća, strani jezik, sport, rođendani, igraonice, kad dođe leto - more? Kako to isfinansirati? Kakvi su to podaci, ne znam, ali ja u Leskovcu nemam 40.000 dinara, već upola manje. Dobra stvar je što i supruga radi, pa nekako uspevamo da sastavimo tu jednu prosečnu platu - priča Ivan Petrović.

Iako je od početka godine na snazi nova minimalna cena rada od 155 dinara po času, pa je minimalac dostigao 75 odsto minimalne korpe, mnogima to ne znači puno, jer ne mogu da zarade ni tih 27.000 zbog broja radnih sati.

Sve vreme govorimo o ceni minimalne potrošačke korpe, dok prava izgleda potpuno drugačije. Prema poslednjim podacima, cena pune korpe u Beogradu iznosi 74.164 dinara, u Novom Sadu 78.513, a republički prosek je 70.429.

- Mnogo je primera gde se ljudi bukvalno odriču svega, počevši od toga da štede na kvalitetu, bilo da se radi o hrani, odeći, obući... kvalitetu života. Odriču se putovanja, odlaska u pozorište, bioskop, na izlet, a o nekim skupljim varijantama da i ne govorimo. U unutrašnjosti se možda može opstati sa prosečnom platom, ali u Beogradu je za kakav-takav pristojan život potrebno oko 100.000 dinara - zaključuje ekonomista Mijatović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE