Obrenovac, 18.05.2022

BIZNIS DOK TREPNEŠ


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2019.
Angažuju agencije da im prikupe papirologiju za penziju

Foto:Andrija Vukelić
Od donošenja odluke da se napusti radno mesto, podnošenje zahteva za penziju i prvog rešenja prošđe najmanje dva meseca, kako zakon i propisuje. Kada se situacija malo zakomplikuje zbog "rupa" u stažu, period čekanja na prvu isplatu se oduži i do četiri ili pet meseci.

Kako bi izbegli "odbijanje" šaltera i smanjili broj potrošenih živaca neki od budućih penzionera obraćaju se agencijama koje za njih vrše posao. Naime, pošto je birokratski aparat za prosečnog građanina komplikovan, mngi pravnici ili oni koji su radili u sistemu PIO fonda poslenjih godina pronašli su mogućnost za zaradu, pišu "Novosti".

Otvorili su specijalizovane agencije i preduzeća koja umesto budućih penzionera prikupljaju svu neophodnu dokumentaciju, uz određenu novčanu naknadu. Zvanično ne postoji podatak koliko je tzv. društva za unapređenje poslova u postupku ostvarivanja prava na penziju.

To, međutim, ne znači da punomoć umesto članu porodice ne može da se potpiše i agenciji.

- Dokumenta neophodna za ostvarivanje ovog prava zavise od vrtse penzije u koju se odlzai - kažu u PIO.

- To znači da ne treba ista dokumentacija za invalidsku, porodičnu ili starosnu.

S druge strane, obaveza budućeg penzionera je da dostavi podatke o kojima se ne vodi službena evidencija, a koji utiču na njegovo penzionisanje. Tu se misli na medicinsku dokumentaciju, dokaze o stažu ostvarenom u inostranstvu, o školovanju, vojnoj obavezi i slično.

Upravo složenost dokumentacije određuje iznos koji će on platiti zastupniku, odnosno agenciji. Većina uglavnom radi po principu da im se dostave osnovni podaci kako bi stekli uvid u vrstu prava koju neko želi da ostvari. Celokupan iznos košta oko 10.000 dinara, s tim što se na početku daje akontacija. Sama predaja zahteva za penzionisanje košta oko 2.000 dinara.

Agencije se, za razliko od Fonda, bave i proračunom kolika če okvirno biti visina penzionog čeka, što večinu najviše i zanima.

- Na osnovnu listinga koji se dobija u Fondu i kopije radne knjižice procenimo koliko će trajati procedura dobijanja penzije - kažu u jednoj od agencija.

Sigurno je brže nego da stranka sama krene u proceduru.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE