Obrenovac, 18.05.2022

GDE NAM ODLAZE ZANATLIJE?


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.05.2019.
Fale kuvari, vozači, automehaničari, autolimari...

Foto:Siniša Pašalić/RAS Srbija
Srbiji već fali na hiljade zanatlija, a uvođenje liberalnijih zakona o useljavanju, pre svega u Nemačku, te potpisivanje sporazuma sa Slovenijom o zapošljavanju, dodatno će pogoršati situaciju.

Srbija se našla u paradoksalnoj situaciji, po podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, fali nam 9.000 zanatlija, dok u isto vreme nezaposlenih zanatlija na evidenciji ima oko 95.000. Ali to je samo na papiru, stanje na terenu je takvo da se poslodavci otimaju za dobre majstore, pokušavaju da ih zadrže i većim platama, no opet ne mogu da im daju koliko će dobiti u, recimo, Nemačkoj.

- Fale kuvari, konobari, vozači C kategorije, automehaničari, autolimari i druge zanatlije. Problem će se proširiti jer od maja naši radnici mogu lakše u Sloveniju, a od Nove godine i u Nemačku, gde takođe fale upravo majstori. Poslodavci pokušavaju sa povećanjem plate da ih zadrže, ali opet to je manje nego što će da zarade u inostranstvu. Prosek plate za šefa kuhinje danas u Srbiji je oko 90.000 dinara. Imali smo oglas gde je poslodavac šefu kuhinje u Srbiji nudio 900 do 3.100 evra mesečno u zavisnosti od njegovih kvaliteta - rekao je Miloš Turinski sa portala "Infostud".

Dodaje da ostajemo bez radne snage, priča se da nema posla, a s druge strane tržište rada je deficitarno. Program prekvalifikacija mogao bi da popuni rupe koje nedostaju.

U Građevinskoj komori Srbije ističu da ovog trenutka raspolažemo sa 100.000 zanatlija, svi bi našli posao u zapadnoj Evropi, tolika je potražnja. U inostranstvu dobri majstori zarade 4.000 ili 5.000 evra mesečno, obezbeđeni su im stan i hrana. Pa povećana dnevnica na 40 do 50 evra, i to po pravilu za građevinske majstore u Beogradu i Novom Sadu, dok u ostatku Srbije i dalje rade za manje i ne deluje toliko primamljivo.

Prosečna starost našeg građevinara je 55 godina. S druge strane, i dobar deo evidentiranih majstora na listi NZS su stariji od 55 ili 60 godina, drugi su opet samo fiktivno tu, inače rade negde napolju, treći se snalazi radeći na crno. Tako zapravo ostaje malo onih koji stvarno čekaju na posao.

Slavko Novaković, predsednik Udruženja samostalnih zanatlija iz Novog Sada, smatra da je naš glavni problem što već 35 godina ne školujemo zanatlije, kao da ih imamo viška, dok oni "trebaju jednoj Nemačkoj, a nama eto ne."

- Vi ćete uskoro jedva pronaći majstora da vam zavrne slavinu. Zbog toga sa poslodavcima, sindikatima i državom radimo na predlogu da se usvoji nova najniža cena rada. Ako dočekamo sledeću godinu ovako, mi više nećemo imati koga da zaposlimo. Kad smo anketirali ljude, većina koja odlazi je rekla da bi ostala u Srbiji samo da se plate malo povećaju, a one su kod nas zamrznute. Svi pričaju kako nam fale vozači, a gde su nam mehaničari? - izjavio je Novaković. On se ne slaže sa pričom da deca neće da upisuju zanate, nego jednostavno nisu edukovana, ne znaju ni šta sve od zanata postoji, kao ni njihovi mladi roditelji.

Obuke za majstore

NSZ je uradio Katalog obuka za tržište rada za 2019. godinu, po kome će se vršiti obuke za razne vrste majstora u njihove 32 filijale u Srbiji. Biće obuhvaćeno oko 70 lokalnih samouprava.

Najčešće će se radnici obučavati za viljuškariste, frizere, geronto-domaćice, operatere na CNC mašinama za obradu metala, rukovodioce građevinskim mašinama, krojače, šivače i zidare. U mnogim opštinama u Srbiji već se organizuju obuke i za keramičare, mesare, pekare, bravare, radnike za izradu nameštaja od pločastog materijala, tesare, fasadere, konobare i kuvare.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE