Obrenovac, 28.07.2021

ŽENE I DALJE U LOŠIJEM POLOŽAJU


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 21.02.2020.
U Srbiji one posle 45. smatraju starijima

Foto:Pixabay
Diskriminacija na tržištu rada je i dalje prisutna, a gotovo svake godine najveći broj pritužbi građani podnose upravo zbog doživljene diskriminacije prilikom zapošljavanja ili na radu, izjavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković.

U danu kada se obeležava Svetski dan socijalne pravde, poverenica Janković je na skupu "Druga šansa za žene koje imaju 45+ godina u Srbiji", u Čačku ukazala da podaci iz brojnih izveštaja i istraživanja ukazuju da su žene u nepovoljnijem položaju u odnosu na muškarce u svim oblastima društvenog života.

O tome svedoče i podaci iz Posebnog izveštaja i istraživanja o diskriminaciji na tržištu rada koji je Poverenik za zaštitu ravnopravnosti nedavno predao Skupštini Srbije, navodi se u saopštenju Poverenice.

Prema tim podacima, žene se na tržištu rada već posle 45. godine smatraju starijima i teže se zapošljavaju, a zaposlenost muškaraca veća je za 13,6 odsto u odnosu na žene.

Platni jaz kreće se od 9 do 16 procenata, a ženama su teže dostupna rukovodeća mesta.

Govoreći o dostizanju višeg nivoa socijalne pravde, Jankovićeva je ukazala da je to neraskidivo vezano za poboljšanje ekonomskog statusa stanovništva i da je neophodno da se nastavi s daljim ekonomskim razvojem.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku iz 2019, u Srbiji je u riziku od siromaštva bilo 24,3 odsto stanovništva, dok su među najugroženijima pripadnici osetljivih društvenih grupa.

- Ključni imperativ našeg društva i svih odgovornih aktera treba da bude da se taj procenat svakodnevno smanjuje - kaže Jankovićeva i ističe da je unapređenje sistema obrazovanja, koje treba da bude dostupno svima, jedna od najvažnijih stvari u tom procesu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE