Obrenovac, 25.05.2022

DA LI ĆE I SRBIJA UKINUTI RAD VIKENDOM I PRAZNICIMA?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 25.10.2019.
Trgovci podeljeni, sindikati skeptični

Foto:N.Skenderija
Vetar u leđa staroj inicijativi sindikata da se ukine rad nedeljom udahnuo je rešenje koje je na ovom pitanju primenjeno u Crnoj Gori. I dok većina radnika pozdravlja ove predloge, poslodavci upozravaju da promena režima radnih dana ne bi naškodila samo gazdama, već i samim - radnicima. Ova mera, kako ukazuju, pod znak pitanja bi stavila promet, visinu zarada kao i broj radnih mesta u trgovini.

Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Savez samostalnih sindikata Srbije podneli su još pre godinu dana predlog Ministarstvu trgovine i Vladi da se nedeljom i praznikom zabrani rad u prodavnicama, kako bi bio unapređen kvalitet života radnika.

Ranka Savić, predsednica ASNS, otkriva za "Novosti" da sindikat planira da pojača pritisak na institucije da se i u našoj zemlji propisima ukine obavljanje trgovine na veliko i na malo nedeljom i praznicima.

- Imali smo nekoliko neformalnih susreta sa predstavnicima Vlade i Ministarstva trgovine, ali ništa konkretno i ozbiljno nije urađeno - kaže Savićeva.

- Nisam optimista da je moguće u skorije vreme u našoj zemlji ostvariti tu ideju, jer postoji veliki otpor.

Iz Ministarstva trgovine poručuju da će rado prihvatiti poziv sindikata da razgovaraju o toj temi i ističu da bi u diskusiju trebalo da budu uključeni i Privredna komora Srbije, ministarstva, NALED, udruženja trgovaca, poslodavaca i potrošača.

Željko Rakić, načelnik Odeljenja za trgovinu i razvoj konkurencije Ministarstva trgovine, naglašava da administrativne mere nisu popularne i smatra da nikada ne donose željene efekte.

- Mislimo da bi to trebalo prepustiti tržištu - kaže Rakić. - Trgovci na malo samostalno određuju radno vreme. U skladu sa Zakonom o trgovini, ova delatnost se obavlja slobodno, zabranjena su ograničenja, a izuzetno se to može učiniti na način i pod uslovima propisanim ovim zakonom.

Pad prometa u trgovini, smanjenje zarada ili otpuštanje radnika u sektoru maloprodaje i nezadovoljstvo potrošača, kako naglašava Rakić, samo su neke od mogućih negativnih posledica eventualne zabrane rada nedeljom.

- U trgovinama i tržnim centrima najveći promet ostvaruje se upravo vikendom, a ova mera bi dovela do njegovog pada - navodi načelnik. - Potrošači u Srbiji bi sigurno bili nezadovoljni, jer su navikli da tada idu u kupovinu, a tokom radne sedmice često nemaju ni vremena. Pojedini trgovci su zbog toga prilagodili svoje poslovanje i ne rade ponedeljkom.

Rakić naglašava da poslodavci moraju da poštuju Zakon o radu i omoguće zaposlenima odgovarajući odmor u toku dana i radne sedmice.

Slične argumente iznosi i Srđan Drobnjaković, direktor Unije poslodavaca Srbije. Ističe da je stav te organizacije da trgovine na veliko i na malo ne treba zatvarati nedeljom i ocenjuje da je to u našim uslovima loša ideja. Svoj stav "brani" činjenicom da su šoping-centri puni vikendom i da je tada promet najveći.

I PRODAVCI PODELJENI

Sekretar Udruženja za trgovinu PKS Žarko Malinović kaže da PKS nema jedinstven stav, jer su dosadašnje rasprave pokazale da su mišljenja trgovaca podeljenja. Nasuprot proceni Ministarstva trgovine da bi ova mera dovela do otpuštanja prodavaca u maloprodaji, u PKS upravo tu vide mogućnost za rešenje problema manjka radnika:

- Srbija se suočava sa ozbiljnim nedostatkom radne snage u trgovini - ističe Malinović. - Ukidanje rada nedeljom će, kao jedna od mogućih mera za relaksaciju ovog problema, biti jedna od tema sledeće sednice "Grupacije trgovaca prehrambenom robom".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE