Obrenovac, 25.05.2022

IDEJA ZA SUZBIJANJE NASILJA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 03.06.2019.
Škole bez navijačkih obeležja

Foto:D.Dozet
Direktori škola, pored briga da dilere droga, kriminalce i nasilje svih vrsta drže što dalje od školskog dvorišta, ubuduće će, bar u Novom Sadu, morati da povedu računa i da navijačke strasti ne "ulaze" u učionice. Isti model mogao bi da se raširi po celoj Srbiji, ako direktori škola preuzmu novosadski model.

U Novom Sadu, naime, Koordinaciono telo za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama usvojilo je Preporuku školama da se učenicima zabrani unošenje navijačkih rekvizita i odeće sa simbolima klubova. Preporuka je u skladu sa Zakonom o obrazovanju, statutima i školskim pravilnicima, a oslanja se na saznanja stečena na nedavnoj međunarodnoj konferenciji "Prevencija je moguća", održanoj na Islandu. Za sprovođenje su zaduženi direktori škola.

Prema rečima v. d. načelnika novosadske Gradske uprave za obrazovanje Lidije Tomaš, Islandski model patentiran je u okviru Svetske organizacije za mlade, pa se i primenjuje na različitim kontinentima i državama.

Predsednik novosadskog Koordinacionog tela za borbu protiv nasilja u osnovnim i srednjim školama i član Gradskog veća za obrazovanje mr Vladimir Jelić naglašava da navijačkim simbolima nije mesto u školi.

- Takvi simboli često budu razlog za svađu i sukobe između pojedinih učenika koji se neretko završe i nasiljem. Zbog toga tražimo od škola da opominju decu i ne dozvole unos navijačkih simbola - istakao je Jelić.

Milan Spasojević, direktor OŠ "Kosta Trifković", jedne od najvećih u Novom Sadu, kaže da će se pridržavati preporuke o zabrani unošenja u škole navijačkih rekvizita i simbola.

- U neposrednoj blizini naše škole svoj prostor imaju tri frakcije navijača FK "Vojvodina", ali moram da priznam da do sada u krugu škole nismo imali navijačkih sukoba među učenicima. Povremeno se dešavalo da đaci flomasterom na zidu školskog toaleta ostave navijačke poruke, ali smo uvek brzo reagovali i uklanjali te grafite, a tako će biti i ubuduće - kaže Spasojević.

Učenik M. L. (17) Srednje mašinsko-tehničke škole u Novom Sadu kaže da novi propis može da postigne i suprotan efekat, te da neke njegove drugare motiviše da sada dolaze u školu u odeći naglašeno crveno-bele ili crno-bele boje. Pita se i da li će đaci moći da kupuju školski pribor sa motivima sportskih klubova i sportista?

Inicijativu pokrenutu u Novom Sadu, u petak je pohvalio Pokret obnove Kraljevine Srbije.

- Ministarstvo prosvete trebalo bi da apeluje na sve škole da u svoj kodeks ponašanja i oblačenja učenika, uvedu i ovu zabranu - naveo je predsednik POKS Žika Gojković.

Da li će se ova praksa proširiti na celu Srbiji, zavisi od pravila svake pojedinačne škole.

U Ministarsvu prosvete "Novostima" je rečeno da škole imaju svoje pravilnike koje je učenik dužan da poštuje, te da od njih zavise i pravila oblačenja. Navode i da su obaveze đaka regulisane i zakonom, koji propisuje poštovanje pravila ponašanja u školi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE