Obrenovac, 25.05.2022

NEPRIJATAN MIRIS BI MOGAO DA SE REŠI, ALI...


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 07.09.2019.
Gradovi u Srbiji su jedini u Evropi gde se voda ne prečišćava

Foto:021.rs
Širenje neprijatnih mirisa, koji mogu osetiti u nekim gradovima Srbije, moglo bi se sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem.

Ovi mirisi nisu opasni po zdravlje, jer je reč o povlačenju mulja sa reka, koji je bogat organskom materija, zbog čega nastaju mirisne komponente koje se šire kroz vazduh i uzrokuju neprijatne pojave. 

Andrej Šoštarić iz Zavoda za javno zdravlje Beograda kaže za N1 da se to delimično može sprečiti uvođenjem reda u kanalizacioni sistem, jer te materije potiču često i od ilegalnih priključaka na kanalizacionu mrežu.

"Delom bi se ipak to javljalo i dalje jer je materija od koje se šire mirisi i prirodnog porekla, dodao je. Zavod je svakako konstatovao da je vazduh dobrog kvaliteta sa zdravstvenog aspekta, jedino što je neprijatnog mirisa", kaže Šoštarić.

Doktorka fizičke hemije Svetlana Stanišić složila se da raspadanje organskog mulja, nije nešto što može da ugrozi zdravlje.

"Naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje ne radi sem u oko pet do deset odsto, pa u ekološkom smislu kasnimo za Evropom, kaže Stanišić. Gradovi u Srbiji su jedni u Evropi gde se voda ne prečišćava", istakla je ona.

"U ekološkom smislu kasnimo za Evopom, o ovim rešenjima je trebalo razmišljati pre 20, 30 godina, naše reke su jako prljave jer se prečišćavanje gotovo i ne radi", rekla je.

Za sprečavanje širenja neprijatnih mirisa najefikasnije bi bilo da se otpadne vode prerađuju i kao čiste ispuštaju u reke, dodao je Šoštarić.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE