Obrenovac, 18.05.2022

OD JESENI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 10.07.2019.
Još jedno povećanje plata u javnom sektoru

Foto:Depositphotos
Ministarstvo finansija uveliko priprema budžet za 2020. godinu, izjavio je resorni ministar Siniša Mali.

On je naveo da će veliki deo novca iz državne kase biti opredeljen za javne investicije, odnosno za putnu i železnicku infrastrukturu.

"Ocekujemo da za to bude izdvojeno skoro 300 miliona dinara, što je najveća svota koja je za tu namenu odredjena u budžetu poslednjih godina", rekao je Mali za Srpsku ekonomiju, povodom godišnjice preuzimanja funkcije ministra finansija.

On je naveo da država želi da gradi još više puteva, kako bi se na taj način Srbija povezala s regionom i Evropom, za šta su obezbedjena značajna sredstva za narednu godinu u budžetu.

Kaže da je danas, nakon što su konsolidovane javne finansije, najveći izazov naći nove izvore rasta i da se zato radi na smanjenju opterecenja za privredu, novim zakonima, a - zajedno sa Svetskom bankom - i na "Novoj agendi rasta".

Jedna od stavki u projektovanju budžeta, svakako će biti, kaže, i novac za održavanje izbora na proleće naredne godine.

Odgovarajući na pitanje da li će u budžetu biti opredeljen možda i novac za održavanje referenduma o KiM, Mali kaže:

"Politika i ekonomija jesu povezane, ali nije na meni da komentarišem pitanja kao što je referendum o Kosovu. Što se tiče izbora, oni su redovni i svakako nas očekuju na proleće, tako da je jasno da će to biti jedna od stavki u budžetu za 2020. godinu, što je i naša zakonska obaveza".

Dodaje da ne može da se bavi pitanjem "koliko košta nerešen status Kosova" jer nema zvanične podatke, ali da je jasno "da nas košta i da će nas koštati, i to u svakom smislu, kako u finansijskom tako i u nekom drugom, možda važnijem".

Navodi i da će u septembru biti novo povećanje minimalne cene rada, da ono neće biti malo povećanje, a navodi, takodje, da još jedno povećanje plata može da se očekuje u javnom sektoru.

Da bi se mere države koje se preduzimaju, odrazile na čitav ambijent u zemlji i sprečio odlazak mladih i obrazovanih ljudi, potrebno je, kaže, malo više vremena i ukazuje da je država svesna problema odlaska mladih.

Vlada, dodaje, osniva Agenciju za cirkularne migracije, kako bi konkretnim merama motivisala mlade i uticala na njih da se vrate u zemlju, a jedna od već donetih mera je, kaže, oslobadjanje mladih preduzetnika od plaćanja poreza i doprinosa u prvoj godini poslovanja.

Govoreći o izgradnji metroa u Beogradu, Mali kaže da se nada da će uskoro biti završena finansijska konstrukcija za taj, ističe, veoma važan i skup projekat.

"Upravo zbog njegove veličine, Republika će pomoći Beogradu u finansiranju, jer Grad to ne bi mogao sam da iznese. U prethodnoj studiji izvodljivosti francuske kompanije 'Ežis' procenjeno je da će prve dve linije koštati četiri milijarde evra. To je ogroman novac, ali ovo je ipak dobar trenutak za tako nešto jer imamo zdrav budžet i stabilne finansije".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE