Obrenovac, 17.05.2022

SUBVENCIONISANI SMEŠTAJ ZA NAJSTARIJE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 11.05.2019.
Država za dom doplaćuje do 40.000 dinara

Foto:Depositphotos
Iz državne kase je ove godine za uslugu smeštaja materijalno ugroženih osoba u privatne domove za odrasla i starija lica, koja su na listi čekanja u državnim ustanovama, izdvojeno 20.026.000 dinara.

Zakonom o budžetu za 2019. novac je odobren, a posle sprovedenog postupka javne nabavke, Ministarstvo za rad je zaključilo okvirni sporazum sa 25 privatnih domova koji su ispunili uslove konkursa i podneli prihvatljive i odgovarajuće ponude.

Prema računici Ministarstva, za potrebe socijalne zaštite materijalno ugroženih planirano je pojedinačno u proseku 40.000 dinara na mesečnom nivou. Lane je od odobrenih 25 miliona dinara za subvenciju potrošeno manje od tri miliona!

Problem nedovoljnog broja mesta u državnim ustanovama na taj način nije rešen, pošto je od 900 ponuđenih kreveta u 41 domu za stare uz državnu dotaciju bilo popunjeno svega pedesetak, a u kasi Ministarstva za rad ostalo je oko 22 miliona dinara.

Zbog loše organizacije, mnogi privatnici, iako su potpisali ugovore sa nadležnim ministarstvom, nisu učestvovali u projektu, a privatnim ustanovama novac nije redovno uplaćivan.

- Obaveze Ministarstva prema privatnim pružaocima usluge domskog smeštaja za prošlu godinu izmirena su u potpunosti u ukupnom iznosu od oko dva miliona dinara - kažu u Ministarstvu rada.

Oni naglašavaju da je u 2018. godini Ministarstvo prvi put omogućilo smeštaj korisnika u privatne domove sredstvima iz budžeta. Tokom realizacije javne nabavke bilo je manjih tehničkih problema, ali su sve nejasnoće, tvrde nadležni, razrešene.

Radoslav Milovanović, predsednik Udruženja privatnih ustanova socijalne zaštite kaže, za "Novosti", da su dugovi države prema njima nedavno isplaćeni.

- Država je isplatila sve ugovore koji su bili potpisani do 25. februara - kaže Milovanović. - Dobra je stvar što je cena koju država pokriva podignuta za desetak odsto.

Prema njegovom mišljenju, javnost i ustanove su nedovoljno informisane o projektu, a potrebna je i veća zainteresovanost centara za socijalni rad da korisnicima ponude ovakav smeštaj. Milovanović kaže da ovakav sistem pomoći starijim materijalno ugroženim osobama nema niko u regionu i zato ga treba usavršavati.

RAZLIČITE UPLATE

Ne postoji tačan iznos kolika će biti svaka pojedinačna subvencija, već je sve individualno. Na primer, ako je cena smeštaja 40.000, korisnik ima penziju 20.000, država će dotirati preostali iznos. Međutim, ukoliko je penzioni ček 10.000, iz državne kase biće uplaćeno 30.000 dinara. Na taj način će moći da se izađe u susret većem broju najstarijih.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE