Obrenovac, 25.05.2022

ŠANSA ZA ĐAKE DA SE PRIJAVE DO KRAJA NOVEMBRA


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 14.11.2019.
Petnica otvara vrata za 2.000 najdarovitijih srednjoškolaca

Foto:Promo
Srednjoškolci zainteresovani za prirodne, društvene ili tehničke nauke, oni koji su radoznali i žele više nego što im nude školski programi do kraja meseca mogu se prijaviti za neki od programa koji sledeće godine organizuje Istraživačka stanica Petnica.

Svake godine preko 2.000 učenika iz Srbije i iz mnogih drugih zemalja učestvuje na oko 150 raznovrsnih programa u Petnici, a ova jedinstvena ustanova za rad sa darovitom decom i omladinom koja postoji već 37 godina raspisala je novi konkurs za prijavu na svoje seminare i kampove tokom 2020. godine.

- Naša želja je da identifikujemo motivisane i zainteresovane srednjoškolce. Oni ne moraju imati najbolje ocene ili biti takmičari, ali ako vole nauku, i već sami pokušavaju naukom da se bave kod kuće, onda je Petnica za njih pravo mesto. Zainteresovani srednjoškolci kojima možda regularan sistem školovanja nije dovoljan, a vole astronomiju, fiziku, elektroniku, računarstvo, matematiku, biologiju, hemiju, geologiju, medicinu, sociologiju, antropologiju, psihologiju, istoriju, lingvistiku, arheologiju ili dizajn dobrodošli su da se prijave na konkurs koji traje do kraja novembra – kaže programski direktor Istraživačke stanice Nikola Božić.

Nakon procesa izbora, polaznici će naredne godine imati priliku da u Petnici svoje prve korake u nauci prave na najmodernijoj opremi, a sa njima će raditi najbolji mladi naučnici iz skoro svih instituta i fakulteta u Srbiji.

- Petnica raspolaže sa vrhunski opremljenim kabinetima i laboratorijama – za hemiju, biohemiju, biologiju, fiziku, elektroniku, arheologiju, geologiju... U planu je izgradnja astronomske i klimatološke opservatorije. Laboratorije i kabineti u Petnici su multifunkcionalni i fleksibilni i omogućavaju mladima da dožive iskustvo naučnog istraživanja na realnim problemima uz pomoć profesionalne naučne opreme – dodaje Božić.

- Prijavu za programe u Petnici možete skinuti sa našeg sajta. Nakon toga je potrebno dokumentaciju dobro da pročitate i da nam se lepo predstavite kroz formular, autobiografiju, motivaciono pismo i esej. Pozivamo i roditelje, bake i deke, ali i nastavnike, da predlože onima za koje misle da će im boravak u Petnici značiti u napredovanju da se prijave. Vrlo je važno da to učenici sami urade – savetuje programski direktor Istraživačke stanice.

Biblioteka sa 50.000 knjiga

Istraživačka stanica Petnica ima svoj hotel kapaciteta 170 mesta, dok restoran sa kuhinjom može jednovremeno uslužiti do 250 osoba. Petnička naučna biblioteka sadrži preko 50.000 knjiga i časopisa i desetine hiljada elektronskih publikacija.

Zahvaljujući rekonstrukciji, izgradnji i opremanju naučnom opremom od pre nekoliko godina, sve evropske institucije Istraživačku stanicu Petnica svrstavaju u vodeću instituciju te vrste u celoj Evropi.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE