Obrenovac, 17.05.2022

RAČUNICA ZA DOMAĆICE


Izvor: Prva,Lokalne novine | Obrenovac, 27.09.2019.
Kada bi žene u Srbiji naplaćivale rad u kući, zaradile bi 2.148 evra

Foto:Profimedia
Žene u svetu počele su rad po kući da naplaćuju svojim muževima.

Dok one zarađuju 13 evra po satu za brigu od deci, peglanje, pranje, čišćenje, u našoj zemlji se podrazumeva da je ženama mesto u kuhinji.

Ipak, postoji računica: kada bi majke i supruge u Srbiji naplaćivale svoj rad po minimalnoj ceni sata, zaradile bi godišnje tačno 2.148 evra.

Povod za priču o tome je vest objavljena u stranim medijima o ženi koja se zove Melisa i njenom suprugu kojima je, kako kaže, beba promenila život. Melisa je odlučila da suprugu naplaćuje 13 evra po satu da bude domaćica. Odrekla se svog zaposlenja, dala otkaz i sada od muža traži povišicu, i to javno jer nisu u međusobnom razgovoru uspeli da se dogovore.

„Rad žene u kući može se izmeriti novcem. Kada bi se računalo po minimalnoj ceni rada koji sada po zakonu iznosi 155,3 dinara, a žena u proseku radi u kući četiri i po sata, pa se pomnoži sa 155,3 dinara, pa puta 30 dana, to bi bilo 21.000 dinara odnosno mesečno 179 evra, godišnje 2.148 evra“, kaže za Prvu TV Jovanka Stojanović iz Republičkog zavoda za statistiku.

Prema njenim rečima, od tih četiri i po sata ona najviše provede u spremanju hrane, sat i po, dok muškarci to rade 20 minuta dnevno.

Žene na spremanje i čišćenje potroše dnevno sat, a muškarci oko pola sata, dok žene peglaju oko pola sata dnevno, a muškarci se za peglu skoro ni ne hvataju, samo jedan minut dnevno. Oni jedino rade više na popravkama po kući, tu je odnos 45 minuta prema 15 kod žena.

„Rađeno je istraživanje u vezi sa stresogenošću posla i poređen je posao brokera i posao domaćice i majke u kući. Njen posao je stresniji u nekim aspektima jer ste stalno dostupni. To je posao koji je daleko od rutinskog“, ističe psiholog Radmila Vulić Bojović, dodajući da se to ne može parama platiti.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE