Obrenovac, 18.05.2022

NOVI PRAVILNIK O SMEŠTAJU UČENIKA I STUDENATA


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 28.05.2019.
Prednost data siromašnijima i onima koji uče dualne profile

Foto:Milena Đorđević
Novi Pravilnik o smeštaju učenika i studenata na prvi pogled ne donosi mnogo promena, ali tri ključne izmene u odnosu na stari Pravilnik ipak će uticati na drugačije rangiranje srednjoškolaca pri konkurisanju za učeničke domove.

OVA PRIVILEGIJA GUBIĆE SE ZBOG LOŠEG VLADANJA I NASILJA 

I ranije je važilo da se za izrečenu vaspitno-disciplinsku meru u prethodnoj školskoj godini učeniku oduzima četiri ili pet bodova pri konkurisanju za dom.

Novim Pravilnikom sankcija za nasilnike još je veća. Učeniku za izrečenu vaspitno-disciplinsku meru, za težu povredu obaveza u prethodnoj školskoj godini, oduzima se pravo da se posebno rangira u okviru namenski opredeljenih kapaciteta ustanove. Dakle, ako đak pripada osetljivoj grupi koja ima posebno opredeljena mesta u domu, on neće moći da ih iskoristi ukoliko je bio kažnjen zbog nasilja u školi.

PREDNOST ZA SIROMAŠNIJE 

Ako više učenika ima isti broj bodova, prednost pri rangiranju biće data siromašnijima. Ovaj kriterijum dodat je pored tri koja su već postojala u starom pravilniku.

DUАLNO OBRAZOVANJE U "OSETLJIVOJ GRUPI"

Ono što je pak malo čudno je način na koji se novim Pravilnikom daje prednost đacima koji uče po dualnom obrazovanju. Oni će pri rangiranju za učeničke domove biti svrstani u osetljive grupe za koje se namenski opredeljuje do 10 odsto kapaciteta smeštaja u svakom domu.

Evo ko je sve u osetljivoj grupi:

- Materijalno ugrožene porodice, deca bez roditeljskog staranja, jednoroditeljske porodice

- Romska nacionalna manjina, lica sa invaliditetom, lica sa hroničnim bolestima, lica čiji su roditelji nestali ili su kidnapovani na teritoriji Кosova i Metohije i na teritoriji republika bivše SFRJ, izbeglice i raseljena lica, povratnici po sporazumu o readmisiji i deportovani učenici i studenti

- Učenici koji se školuju za obrazovni profil za deficitarno zanimanje, učenici koji se školuju za obrazovne profile dualnog obrazovanja,

- Učenici blizanci, studenti rekonvalescenti

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE