Obrenovac, 18.05.2022

GAZDAMA DNEVNO UŠTEDE 448.000 EVRA


Izvor: Dnevnik,Lokalne novine | Obrenovac, 30.07.2019.
Zašto radnici u Srbiji ne koriste pauzu na poslu?

Foto:Depositphotos
Jedna trećina radnika u Srbji uopšte ne koristi vreme za dnevni odmor na poslu.

Prema istraživanju koje je od aprila do polovine ovog meseca u Beogradu, Nišu, Novom Sadu, Kragujevcu, Kraljevu, Čačku i Valjevu sprovelo Udruženje "Pobuna" čak 69 odsto radnika u privatnom sektoru u Srbiji ne iskoristi celu pauzu u toku radnog dana na koju ima zakonsko pravo.

Kako prenosi Dnevnik, ovo udruženje otišlo je i korak dalje: izračunalo je da svakog radnog dana po osnovu neiskorišćene pauze, radnici u privatnom sektoru u Srbiji gazdama uštede neverovatnih 448.000 evra.

Kazne od 50 do 100 hiljada

Radnici koji ne koriste zakonom određenu radnu pauzu, koja je deo radnog vremena, zbog toga što im poslodavac to ne dozvoljava ili zato što imaju previše posla, mogu da se žale inspekciji rada.

Naime, Zakonom o radu propisane su novčane kazne za poslodavce koji zaposlenima ne obezbeđuju zakonom propisane odmore u toku dnevnog rada.

Tako poslodavac koji radniku ne obezbedi odmor u toku dnevnog rada može da odgovara za prekršaj i bude novačno kažnjen sa iznosom od 100.000 dinara kada je u pitanju pravno lice, a preduzetnik novčanom kaznom od 50.000 dinara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE