Obrenovac, 07.06.2023

KVALITET USLUGA U BALKANSKIM DRŽAVAMA


Izvor: Kurir.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 03.09.2019.
Slovenci su najljubazniji, Srbi na četvrtom mestu

Foto:Shutterstock
Prema kvalitetu usluga, ljubaznosti i poznavanju onoga što nudi kupcima i gostima, Slovenija je na prvom mestu, Crna Gora na poslednjem, dok je Srbija pala za jedno mesto i nalazi se na četvrtom, pokazalo je istraživanje Regionalna usluga - GUEST, koje je 11. put sprovela agencija Heraklea u zemljama bivše Jugoslavije.

Istraživanje je sprovedeno u junu, a tajni kupci u svim zemljama ukupno su obišli 800 prodajnih mesta različitih delatnosti - auto-salone, banke, benzinske pumpe, supermarkete, turističko-ugostiteljske objekte i objekte uslužnih delatnosti s ciljem otkrivanja ko ima najbolju uslugu u regionu.

Najbolju uslugu ove godine ima Slovenija, čiji je rezultat 83,4 odsto - za gotovo osam poena bolji nego prošle godine. Na drugom mestu je Makedonija, sa rezultatom od 83,1 odsto, dok se na treće mesto plasirala Hrvatska sa 75,1 odsto. Srbija je sa rezultatom 70,5 odsto zauzela četvrto mesto, a slede BiH i poslednja Crna Gora, koja sa 55,1 odsto ima najviše prostora za unapređenje kvaliteta usluga.

Prilikom istraživanja, mereni su osnovni elementi dobre, odnosno kvalitetne usluge poput pozdrava, utvrđivanja potreba i želja kupaca, poznavanja proizvoda, nuđenja dodatnog proizvoda, te zahvalnosti na poseti, a sve prema standardima akronima engleske reči GUEST (gost), odnosno Greet, Understand, Explain, Suggest, Thank (pozdrav, razumevanje, objašnjenje, predlog/ponuda, zahvalnost).

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE