Obrenovac, 18.05.2022

SRBIJANCI, SRBOMANI, ŠKIJE...


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 05.08.2019.
Kako su nastali pogrdni nazivi za Srbe koji se i danas koriste u regionu

Foto:Thinkstock
Srbijanci, Srbomani i škije samo su neki od najčešćih nadimaka pogrdne konotacije uz pomoć kojih naši susedi opisuju stanovnike Srbije.

Iako je prilikom njihovog nastanka jako važnu ulogu igrao politički kontekst vremena u kome su stvoreni danas su neki od ovih toponima ustaljeni izrazi i sastavni deo svakodnevnog govora. Pomenuti izrazi se jako često koriste i bez pogrdne konotacije, dok sa druge strane, određeni pojedinci ih ipak koriste izraze ne bi li uvredili srpski narod.

"Srbijanci"

Često ćete čuti kako Crnogrci i Hrvati Srbe nazivaju "Srbijanci", te mnogi smatraju ovo vidom provokacije i pogrdnog etiketiranja našeg naroda, no ipak, stručnjaci navode da ovaj toponim iza sebe prvobitno nije imao negativnu i političku konotaciju, već da su vremenom pojedinci počeli da ga zloupotrebljavaju u političko-huškačke svrhe.

- Ovaj nadimak pre svega nije pogradan, odnosno, nije se nikada pre smatrao pogrdnim, ali ga eto, stanovnici ove dve države koriste kako bi opisali srpski narod koji živi u Srbiji, jer oni toponim Srbi koriste da opišu stanovnike svoje zemlje srpskog porekla. Dakle ime reč Srbijanci koriste ne bi li opisali Srbe koji žive u Srbiji - kaže za "Blic" sociolog Vladimir Vuletić i dodaje da je negativna konotacija ovog nadimka pospešena političkim sukobima na prostoru bivše Jugoslavije.

- Ukoliko smatramo da je ovo negativno opisaivanje Srba onda svakako možemo reći da je ono politički motivisano kako bi se napravila razlika između Srba iz Srbje i Srba koji žive na drugim teritorijama, a sve se može povezati sa etničkom netrpeljivošću - objašnjava Vuletić.

Inače, izrazi Srbijanac i srbijanski postoje odavno, i nalaze se u mnogim rečnicima, uključujući Rječnik Vuka Stefanovića Karadžića iz 1818. godine. U Vukovom Rječniku stoji da je Srbijanac "čovjek iz Srbije", a "srbijanski" - "koji je iz Srbije".

"Srbomani"

Od kog naroda su potekli Makednoci? Da li su Srbi preteče ove nacije ili ipak Bugari? Dve struje koje dele ovu nama susednu državu bile su zamajac da dođe do skivanja termina kojim se pogradno opisuju Srbi i svi zastupnici prosrpske orjentacije sa početka 20. veka.

Naime, kako navode sociolozi termin "Srboman" korisiti se i danas u Severnoj Makedoniji i Bugarskoj ne bi li se opisali Srbi, kao i Makedonci i Bugari koji se opredeljuju kao Srbi i koji su prosrpski politički orjentisani.

Struja koja je više naklonjena bugarskoj verziji porekla Makedonije, kao i pojedini stanovnici i političari iz Bugarske, često umeju da ovim terminom opiše sve Srbe koji žive u Makedoniji, ali i Makednonce koji su prema njihovom mišljenju prosrpski orjentisani.

"Škije"

Motivisani etničkim i političkim sukobima Albanci na Kosovu Srbe pogrdno nazivaju "škije". Ovaj pogrdni naziv padan je srpkom izrazu "Šiptar" kojim pojedini Srbi opisuju Albance sa Kosova.

Oba izraza motivisana su etničkim problemima na Kosovu, razmericama i sve češćim sukobima između dve strane, te se tako u sukobima ove dve zavađene strane često poseže za terminom "škija" koji pripadnici ROSU, ali ostrašćeni koriste.

Inače, tačan datum početka korišćenja ovog termina nije poznat, ali se pretpostavlja da je u upotrebu ušao sa početkom sukoba na prosotu Kosova. Termin "škija" je inače, pogrdni žargon koji se koristi umesto reči "svinja".

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE