Obrenovac, 25.05.2022

U SRBIJU SE UVEZE OKO 120.000 POLOVNIH VOZILA


Izvor: N1,Lokalne novine | Obrenovac, 08.10.2019.
Novih automobila znatno manje

Foto:Thinkstock
Godišnje se u Srbiju uveze u proseku oko 120 hiljada polovnih automobila, dok je broj novih vozila znatno manji. Od stručnjaka stižu upozorenja da će Srbija postati otpad za automobile kojih se Evropa rešava.

"Kada govorimo o 2018. godini mi smo uvezli blizu 200 miliona evra vrednosti polovnih automobila. Kada govorimo o broju to je blizu 130 hiljada polovnih automobila. S druge strane uvezli smo manje od 30 hiljada novih automobila, a njihova vrednost je bila blizu 300 miliona evra", kaže Žarko Malinović iz Privredne komore Srbije.

On je za N1 Info biz rekao da ono što predstavlja problem jeste vrsta motora sa kojim ta vozila dolaze, jer i dalje najveći broj vozila koje Srbija uvozi ima klasu Euro 3 motora "što znači da su to vozila koja su na ivici otpada".

Osvrćući se na najavu ministra za zaštitu životne sredine Srbije Gorana Trivana koji je rekao da će istrajati u incijativi da se u Srbiju zabrani uvoz polovnih automobila čiji je ekološki standard Euro 3, Milanović kaže da postoji nada da ta inicijativa oživi, već duže vreme.

"Imate neku nelogičnost da veće standarde moraju ispuniti uvoznici novih automobila nego starih. S druge strane, imamo situaciju gde veliki broj vozila koja uđu u zemju carine se na ime kupca pa onda imamo i pojavu sive ekonomije u toj zoni", kaže Milanović.

Kao je dodao, mi nismo protiv polovnih vozila, naša inicijativa je da razvijamo unutrašnje tržište polovnih automobila, jer ako smo u poslednjih pet godina prodali više od 100 hiljada novih vozila u Srbiji, ona su dobra baza za razvijanje tržišta polovnih vozila.

"I sam vozim polovno vozilo koje je prethodni vlasnik kupio novo i registrovao u Srbiji. Dobar primer je Bosna i Hercegovina koja je povećala emisionu klasu motora na Euro 4 i to je već urodilo plodom. Oni za prvih osam meseci ove godine imaju manji uvoz polovnih vozila", naveo je.

Odgovarajući na pitanje ,koji je razlog što imamo tako veliku razliku između novih i polovnih vozila, kaže da je jedan od razloga svakako jeste cena.

"Ono što naša istraživanja pokazuju je da su unutrašnje tržište polovnih automobila i tržište koje dolazi preko cenovno isti. Kada kupujemo vozilo iz inostranstva koje se carini mi nemamo nikakvu garanciju, nemamo dobru istoriju tog vozila. Kada kupujemo polovno vozilo od uvoznika ili trgovca koji legalno posluje mi imamo i garancije koje nam obezbeđuje Zakon o zaštiti potrošača. Važan aspket je i pitanje životne sredine, jer ukoliko nastavimo ovim tempom imaćemo dugoročni problem sa otpadom", rekao je Malinović.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE