Obrenovac, 25.05.2022

RUSKI I FRANCUSKI ZAPOSTAVLJENI


Izvor: Tanjug,Lokalne novine | Obrenovac, 09.05.2019.
Engleski jezik najpopularniji među srpskim osnovcima i srednjoškolcima

Foto:Profimedia
Učenici osnovnih i srednjh škola u Srbiji poslednjih nekoliko godina su sve zainteresovaniji za učenje nemačkog jezika, ali engleski jezik je i dalje ubedljivo vodeći u našim školama i njega uči čak duplo veći broj učenika od svih ostalih jezika zajedno.

Prema podacima Ministarstva prosvete u osnovnim i srednjim školama engleski uči - 715.816 đaka, nemački- 165.986, francuski - 99.562, ruski - 68.042, italijanski - 16.159, španski - 5.909, kineski - 101, japanski - 61, dok norveški uči 12 učenika.

Predsednica Društva za strane jezike i književnosti Srbije prof. Ljiljana Đurić kaže da je u poslednjih nekoliko godina poraslo interesovanje za nemački jezik i da je za pohvalu što se u školama u Srbiji uče dva strana jezika.

Engleski se uglavnom u svim školama uči kao prvi strani jezik, dok se drugi strani jezik uči od petog razreda i to uglavnom nemački, francuski, ruski, italijanski, španski.

Društvo za strane jezike i književnosti Srbije zalaže se, kako kaže, za što veću raznovrsnost ponude jezika u školama na nivou opština i okruga.

Dešava se u pojediniom područjima, kaže, da se neki jezici, kao što su ruski i francuski, uopšte ne nude učenicima.

"Ruski jezik, iako je prisutan u mnogim školama, možemo reči da je u izvesnoj krizi kod nas i da postoje područja gde se on uopšte ne nudi učenicima. Imamo, stoga, situaciju da ga ljudi uče kao odrasli zbog posla", kaže Đurić za Tanjug.

Ocenjuje da je nepravedno zapostavljen i francuski jezik, pogotovo ako se ima u vidu da je Srbija prošle godine unapredila svoj status u Međunarodnoj organizaciji Frankofonije, čiji je sada pridruženi član.

Reč je o organizaciji koja okuplja 84 zemlje, o značajnom govornom području koje nudi brojne mogučnosti saradnje.

Svuda u svetu trend učenja engleskog jezika veoma je raširen. Što se tiče Evrope, posebno zemalja Evropske unije, sistemi obrazovanja ulažu mnogo u učenje stranih jezika, od kojih je jedan skoro uvek engleski, i jedan neki evropski jezik, često jezik suseda.

"Jedan zanimljiv trend zapaža se u mnogim evropskim zemljama, a to je učenje neevropskih jezika, među kojima je kineski posebno popularan", pojasnila je ona.

U nekim školama u Srbiji , zahvaljujuci saradnji sa Kinom koja obezbeduje kadar i pedagoški materijal, kineski jezik se nudi kao fakultativni predmet. Prema podacima Ministarstva prosvete danas kineski uči 101 đak.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE