Obrenovac, 18.05.2022

DANAS JE SVETI PANTELEJMON


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 09.08.2019.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Svetog Pantelejmona, velikomučenika i iscelitelja

Foto:Printscreen
Za njega se vezuje zanimljiva životna priča, a ovaj deveti avgust prate i verovanja na koja bi najveću pažnju trebalo da obrate oni koji kreću na put.

Pantelejmon je rođen u Nikomidiji, u današnjem Izmiru u Turskoj. U mladosti ga je medicina najviše zanimila, a nakon što je, prema predanju, jednom slepom čoveku vratio vid, njegovo znanje i umeće, izazivalo je zavist brojnih lekara.

Optužili su ga da je hrišćanin, što je u to vreme bila najopasnija optužba zbog koje je morao na suđene pred carom Maksimilijanom. Pantelejmon je i pred ovim vladarom pokazao svoje isceliteljske moći.

Priče o čudima čiji je bio tvorac sve više su se širile, i privlačile su sve veći broj ljudi hrišćanstvu. Car Maksimilijan doneo je odluku da ga zatvori i izloži strašnom mučenju.

Pantelejmonu se u tamnici Bog više puta prikazao. Pokušavali su da ga više puta ubiju, ali se mač svaki put lomio. Na kraju je on sam svojim dželatima dozvolio da ga ubiju.

Ubijen je jula 304. godine, pod drvetom masline.

Mošti ovog sveca čuvaju se na Svetoj gori, veruje se da imaju isceliteljske moći, baš kao i ikone sa likom Svetog Pantelejmona.

Jedan od najlepših manastira na Atosu posvećenih je Pantelejmonu, a među ktitorima tog zdanja bio je i car Lazar.

Delovi njegovih moštiju nalaze se i u Beogradu, u Ruskoj crkvi na Tamšmajdanu, u crkvi Svete Petke na Kalemegdanu i u hramu Svetog arhangela Gavrila.

Na dan zaštitnika medicine i farmacije veruje se da je dobro krenuti na put jer je Pantelejmon bio veliki putnik. Priča kaže da ovaj svetac upravlja vetrovima i da tako nastavlja svoje putovanje širom sveta.

Verovanja kažu i da je danas dobro započeti neki posao.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE