Obrenovac, 07.06.2023

TRI STVARI KLJUČNE ZA SINDIKATE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 10.08.2019.
Novim zakonom o obaveznom osiguranju radnici lakše do naplate štete

Foto:Robert Getel/RAS Srbija
Poslodavci u Srbiji uskoro će morati sve svoje radnike da osiguraju od povreda na radu kod osiguravajućih kuća, a zakon koji će ih na to obavezivati biće donet na jesen i više neće biti povlačenja po sudovima, najavio je nedavno ministar za rad Zoran Đorđević, uz napomenu da će se u slučaju povrede novac odmah isplaćivati.

Prema dostupnim podacima, samo oko trećina radnika u Srbiji je u proteklih 15 godina uspela da naplati štetu koja im je pričinjena na radu, pa sindikati pozdravljaju ovu inicijativu, dok poslodavci imaju podeljeno mišljenje – smatraju da je osiguranje korisno, ali da će novi namet poskupeti poslovanje i predstavljati dodatno opterećenje za privredu.

Duško Vuković iz Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) kaže za "Blic Biznis" da je pre dva i po meseca formirana Radna grupa za izradu Zakona o osiguranju radnika od povreda na radu i profesionalnih bolesti radi nadoknade štete. Ovaj propis je praktično deo Strategije bezbednosti i zdravlja na radu za period od 2018. do 2020. godine, a naš sagovornik navodi da je SSSS, nakon pogibije 53 radnika tokom prošle godine, uspeo da se izbori da ova godina bude proglašena Godinom bezbednosti i zdravlja na radu.

"Ključne stvari u novom zakonu su da njime uvodimo nadoknadu koja je falila u sistemu bezbednosti i zdravlja na radu. Do sada radnici nisu mogli da ostvare svoja prava bez sudskog postupka, a sada bi procedura trebalo da bude jednostavnija i brža", objašnjava Vuković.

On navodi da su tokom dosadašnje diskusije iz naziva zakona "ispale" profesionalne bolesti, i da će Savez samostalnih sindikata Srbije insistirati na potpunom nazivu.

"Druga bitna stavka je da ovaj zakon mora da se odnosi na sve zaposlene radno angažovane, jer trenutno oni koji rade "na crno" ne mogu biti osigurani. Treći ključni zahtev je da se formira poseban fond u koji bi poslodavci uplaćivali novac i iz koga bi se isplaćivala nadoknada štete. Fondom bi upravljali sindikati, poslodavci i država“, ističe Duško Vuković.

Poslodavci smatraju da je uvođenje osiguranja korisno i za radnike i za firme koje ih zapošljavaju, ali se boje da će ovo biti još jedan namet za ionako siromašnu privredu.

"Detalji ovog predloga još nisu poznati, ali mi poslodavci smatramo da je osiguranje radnika korisno i potrebno, ne samo za zaposlene, nego i za poslodavce. Tako će, praktično, i sam poslodavac biti zaštićen od suvišnih sudskih sporova. Međutim, mi na to gledamo i kao na jedan novi parafiskalni namet koji će jednostavno poskupeti poslovanje poslodavaca, a time uticati i na neke druge mogućnosti, kao što su povećanje plata ili nove investicije", objašnjava za "Blic Biznis" Nebojša Atanacković, počasni predsednik Unije poslodavaca Srbije.

On smatra da treba naći adekvatan način kako osiguranje radnika ne bi predstavljalo dodatno opterećenje privrede, a prethodno razmišljati i o rasterećenju poslodavaca, kako bi mogli sve to da izdrže.

"Ne može se samo dodavati novi namet privredi, a da se ne radi ništa na smanjenju poreza i doprinosa ili na izbegavanju parafiskala. Jednostavno imamo utisak da društvo i dalje smatra da su mogućnosti naše privrede takve da se može samo zavući ruka i uzeti koliko treba. Situacija uopšte nije takva i poslednji je momenat da počnemo da razmišljamo o rasterećenju privrede da bismo mogli da računamo na neku budućnost", kaže Atanacković.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE