Obrenovac, 18.05.2022

ZAŠTO SU DRASTIČNO PORASLE STANARINE?


Izvor: Telegraf.rs,Lokalne novine | Obrenovac, 13.07.2019.
Kirija u Beogradu skočila za 30 evra, u Subotici za 50

Foto:Telegraf/Shutterstock
Ranijih godina, sa prvim letnjim mesecima, padala je i cena stanarine u Beogradu. Glavni razlog bio je odlazak studenata, kraj ispitnih rokova, i početak odmora, pa su mnogi koji su iznajmljivali stanove odlučivali da iste otkažu kako ih ne bi plaćali tokom letnjih meseci.

Ove godine, situacija je drugačija. Cene zakupa stana u prestonici je skočila, i izgleda, ne planira da stane.

To potvđuju i agenti za nekretnine u Beogradu ali i portali za oglašavanje stanova. Jedan od razloga što je kirija veća je i sve popularniji "stan na dan", i što se i pored uvođenja poreza, i dalje veći broj vlasnika odlučuje da ih prilagodi i izdaje turistima na dan ili dva. Isplativost je jasna. Pokazalo se davlasnik takvog stana zaradi za sedam dana više, nego da ga iznajmljuje ceo mesec.

- Na sajtu 4zida.rs primećujemo da su u poslednjih godinu dana cene izdavanja nekretnina u izvesnom porastu, prema uzorku oglasa koji su bili aktivni kod nas. U 2018. godini da biste iznajmili garsonjeru u Beogradu putem našeg sajta, bilo vam je potrebno prosečno 190 evra, dok za nekretninu iste strukture ove godine treba izdvojiti 228 - kaže za Telegraf Biznis Nevena Savić, PR menadžer portala 4. zida.

Ukoliko uporedimo i prosečnu cenu za iznajmljivanje dvosobnog stana u prestonici – u prvoj polovini prošle godine oglašivači su prosečno tražili 395 evra za stanove, dok je u 2019. ta cifra skočila na 428 evra.

Kada je reč o trenutno najpopularnijoj opštini Novi Beograd, tamo je za iznajmljivanje jednosobnog stana u 2018. bilo potrebno u proseku 258 evra, a u istom periodu tekuće godine 279 evra.

Iz agencija nam kažu da je najverovatniji uzrok tome skok cena kvadrata u prodaji, što je ispratio i manji skok cena nekretnina za idavanje. Mada, oni kažu da u praksi njihovi klijenti u poslednje vreme često nivelišu cene, ukoliko duže vreme ne dođu do stanara.

Stanovi za izdavanje sve su skuplji posebno u velikim gradovima širom Srbije. Pristojan stan od 50 kvadrata koji su vlasnici do pre godinu dana izdavali po ceni od 250 evra danas je potrebno platiti bar 50 evra više. To govori i primer Subotice.

- Ono što saznajemo od našeg oglasnog odeljenja, koje je u stalnoj komunikaciji sa oglašivačima, na teritoriji Subotice, gde je i sedište naše firme, cene izdavanja skočile su okvirno za 30 posto. To možemo pripisati disbalansu ponude i tražnje, koji je nastao naglim razvojem industrijske zone u ovom gradu i velikim prilivom radne snage iz drugih gradova - kaže Savićeva.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE