Obrenovac, 09.06.2023

U SRBIJI SVAKI ČETVRTI BRAK NE USPE


Izvor: Blic,Lokalne novine | Obrenovac, 15.07.2019.
Sve više parova odustaje od zvaničnog razvoda iz jednog razloga

Foto:Pixabay
Statistika pokazuje da se u Srbiji svaki četvrti brak završava razvodom, a pored emocionalnih teškoća, par u tom slučaju treba da bude spreman da se odrekne najmanje oko 40.000 dinara koje odlaze na sudske takse i advokatske troškove.

Godišnje se u našoj zemlji sklopi oko 36.000 brakova, dok se skoro 10.000 parova razvede. Supružnici u tom slučaju moraju da prođu duge sudske procedure, snose visoke troškove ali često i moralne osude okoline.

Koliko će trajati razvod i cela procedura, zavisi od toga da li se supružnici razilaze sporazumno ili ipak bez dogovora, ali i da li imaju maloletnu decu, što dodatno produžava proces.

Dva načina razvoda

Postoje dva načina razvoda i to sporazumni, za koji je potrebno da se supružnici sporazumeju o svim pitanjima, dok je drugi razvod po tužbi ukoliko ne mogu da se usaglase oko razilaženja i bitnih pitanja.

Da bi se podnela tužba za razvod braka, neophodno je sudu uplatiti taksu od 2.660 dinara. To nije jedina svota koji se plaća sudu, jer i kada na kraju celog postupka bude doneta presuda, potrebno je isto toliko uplatiti na račun ustanove.

Zastupanje advokata na održanom ročištu je 18.000 dinara, a retko se razvod završava jednim ročištem. S druge strane ukoliko se iz bilo kog razloga ročište ne održi, takođe se advokatu plaća i to 9.750 dinara. Ukoliko advokat sastavlja tužbu, to će naplatiti 16.500 dinara. Takođe, ako u toku procesa ima bilo koji podnesak, cena advokatskog rada na njegovom sastavljanju takođe iznosi 16.500 dinara.

Ako se neko do supružnika odluči na žalbu u toku postupka, to će platiti 33.000 dinara.

Ako par ima decu koja su maloletna, sud mora da zatraži mišljenje centra za socijalni rad, što može da potraje nekoliko meseci. Zbog dugih procedura ali i troškova, mnogi parovi nikada se zvanično ne razvedu, ali odluče da žive rastavljeno.

Emocionalna cena razvoda

Psihološki stručnjaci tvrde da se parovi retko razvode sporazumno, a kao glavni povod uglavnom se navodi prevara.

Često se tako sam proces razvoda pretvara u takmičenje supružnika, što može veoma loše da se odrazi na njihovo psihičko zdravlje, ali i još gore na decu, ukoliko ih imaju. U takvim situacijama često dolazi i do pojave mržnje i potrebe za osvetom, a neretko su neophodni i razgovori sa psihoterapeutima jer supružnici nisu u stanju da se sa gubitkom izbore sami. Kako stručnjaci kažu, razvod se može meriti sa smrću člana porodice.

Razvode se posle 13 godina

Prošle godine je u Srbiji razvedeno 9.995 brakova, i to je prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, za 7,9 odsto više nego prethodne godine.

Prosečna starost muža, prema istim podacima, prilikom razvoda je 44,1 godina, a žene 40,5 godina. Najveći broj razvedenih brakova su oni sa decom – 53 odsto i nakon razvoda izdržavana deca najčešće su dodeljena ženi – 70,6 odsto.

Prosečno trajanje razvedenog braka u 2018. godini bilo je 13,6 godina.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE