Obrenovac, 25.05.2022

KADA ĆE LITIJUM POSTATI 'SRPSKA NAFTA'?


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 16.09.2019.
Mnogo se očekuje od njegove eksploatacije, ali i od prerade u našoj zemlji

Foto:Depositphotos
Ruda koju su istraživači "Rio Tinta" našli u dolini reke Jadar već godinama se najavljuje kao "srpska nafta", pišu "Večernje novosti".

Mnogo se očekuje od njegove eksploatacije, ali i od prerade u našoj zemlji.

Istraživački poslovi trebalo bi da budu okončani do kraja ove ili početka sledeće godine, piše list.

U Ministartvu energetike procenjuju da bi eksploatacija mogla da počne za tri do četiri godine. U Jadru se, tvrdi se, nalazi 10 odsto svetskih rezervi litijuma.

Ljudi iz čitavog Jadra, lozničkog kraja i susedne Rađevine, Podgorine i Podrinja mnogo očekuju od početka eksploatacije te značajne rude. Naime, oni već i sada imaju koristi od istraživanja, jer oni koji to rade iznajmljuju kuće, kupuju hranu u selu i druge potrpštine. Neki restorani su procvetali, a kafane su se pretvorile u motele u kojima borave istraživači.

Ljude ovog kraja posebno je obradovalo kada je predsednica vlade Ana Brnabić razgovarala sa direktorom proizvodne grupe za energiju minerala Boldom Batarom i direktorom "Rio Tinta" za razvoj i inovacije Stivenom Makintošom. Ta kompanija i vlada su još u julu 2017. potpisale Memorandum o razumevanju, posle čega je osnovana zajednička radna grupa koja se bavi sprovođenjem projekta "Jadar".

Kako piše list, od litijuma će zavisiti industrije budućnosti, ali i lečenje određenih bolesti. Ovaj metal smatra se najboljom sirovinom za visokoenergetske baterije koje koriste mobilni telefoni i električni automobili. Osim toga, neophodan je i u proizvodnji stakla i keramike.

Mineral otkriven još 2004. nazvan je jadarit po rečici Jadar. On uz litijum sadrži i bor koji se koristi u proizvodnji mineralnog đubriva i materijala za izolaciju.

Istraživanja pokazuju da Srbija ima najveće rezerve litijuma u Evropi. U svetu je po rezervama ovog metala prva Kina, iza nje je Čile, a na trećem mestu Srbija. Procene pokazuju da su srpske rezerve litijuma oko milion tona, najviše u okolini Loznice. Stručnjaci kažu da je naš jadarit veće čistoće, pa bi prerada bila jeftinija.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE