Obrenovac, 18.05.2022

DANAS JE MALA GOSPOJINA


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 21.09.2019.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju rođenje Presvete Bogorodice, praznik koji se naziva i Mala Gospojina i Mala Bogorodica

Foto:Printscreen
Ovaj dan ubraja se u 36 velikih praznika u crkvenom kalendaru obeleženih crvenim slovom.

Na ikoni je događaj rođenja Svete Djeve Marije predstavljen tako da majka Ana leži na postelji, novorođena Marija u kolevci, a okruženi su mnogim srodnicima.

Bogorodica je rođena u Nazaretu, od ostarelih i pravednih roditelja Joakima i Ane. Po ocu i njegovim precima, bila je od carskog roda Davidovog, a po majci i njenim precima, od roda prvosvešteničkog. Ana je kao starica rodila ćerku Mariju, po blagoslovu Božijem.

Jesenje svadbe u Srbiji oduvek su počinjale od Male Gospojine. U poljoprivredi, Mala Gospojina je označavala početak oranja i setve ozimih useva. U to vreme, priređivane su i razne stočarske svečanosti.

Srpski narod veruje da bilje ubrano između Velike i Male Gospojine ima posebna lekovita svojstva, a da jaja iz toga perioda mogu cele godine ostati sveža pa se zato ostavljaju za nasad; pilići izleženi u ove dane biće dobre nosilje. Mnoge porodice slave Malu Gospojinu kao svoju krsnu slavu.

Mala Gospojina u Šumadiji smatra se velikim praznikom i slavom. Domaćini koji ne slave slavu, odlaze sa porodicom svečano obučeni na raznorazne i mnogobrojne sabore i vašare, koji se održavaju oko crkava, odnosno u crkvenim portama. Ovaj dan je dobar za održavanje svadbi i veridbi. U Glamočkom polju održava se veliki stočni vašar. Najveći vašari u Srbiji su u Negotinu i Šapcu, s tim što vašar u Negotinu ima vrlo dugu tradiciju.

Kao i za sve velike praznike, tako se i za ovaj vezuje mnoštvo običaja.

Jedan od njih kaže da kada je o prazniku vedro, sunce će nam se smešiti i tokom jeseni i zime, koja neće biti puno hladna.

Pošto je ovo praznik rađanja, majke provode praznik sa decom, izbegavajući sve teže poslove, kao i poslove koji se rade rukama, poput pletenja, šivenja...

Takođe, veruje se da na ovaj dan ne treba donositi važne odluke, a da započinjanje velikih poslova nikako ne dolazi u obzir.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE