Obrenovac, 28.07.2021

DINARSKA ŠTEDNJA ISPLATIVIJA OD DEVIZNE


Izvor: Beta,Lokalne novine | Obrenovac, 23.07.2019.
Građani Srbije štede tri puta više u našoj valuti nego pre šest godina

Foto:Profimedia
Poverenje građana Srbije u domaću valutu raste iz godine u godinu, a dinarska štednja, koja je isplativija od devizne, na kraju juna ove godine je tri puta veća nego u istom mesecu 2013, saopštila je juče Narodna banka Srbije (NBS).

- Trend rasta dinarske štednje naročito je ubrzan tokom poslednje dve godine, tako da je samo od početka 2018. godine dinarska štednja povećana za gotovo 40 odsto i nastavlja da raste, navela je centralna banka.

Rast poverenja gradjana u dinar obrazložen je postignutom makroekonomskom stabilnosti i sve boljim perspektivama za razvoj domaće ekonomije.

Kako je istakla NBS, u julu ove godine je dinarska štednja u bankama u Srbiji dostigla nove najviše nivoe i prvi put je premašila 70 milijardi dinara. Devizna štednja takođe beleži rast, iako nešto umereniji, sa 8,4 milijarde evra u junu 2013. godine na 10,4 milijarde evra u junu 2019.

U saopštenju se navodi da isplativosti dinarske štednje doprinose, pored niske i stabilne inflacija i relativno stabilnog kursa dinara prema evru, relativno više kamatne stope nego na štednju u evrima i povoljniji poreski tretman dinarske štednje (kamata po osnovu dinarske štednje se ne oporezuje, dok se po osnovu štednje u evrima, oporezuje po stopi od 15 odsto).

- Štednja stanovništva predstavlja značajan izvor finansiranja domaće privrede i gradjana, odnosno jedan je od pokretača kreditne i privredne aktivnosti u zemlji. Štednjom u domaćoj valuti povećavaju se dinarski izvori finansiranja, čime se daje podsticaj povoljnijim uslovima za privredni rast zasnovan na domaćim izvorima i povećava upotreba dinara u domaćem finansijskom sistemu, ukazala je NBS.

Analiza centralne banke o isplativosti štednje oročene na godinu dana i zanavljanje u periodu od šest godina pokazala je da bi štediša koji je svoj ulog od 100.000 dinara štedeo u dinarima na kraju perioda od šest godina (u junu 2019. godine) dobio više od 24.000 dinara (oko 200 evra) više od štediše koji je u istom periodu i uz iste pretpostavke štedeo isti početni ulog u evrima.

U slučaju oročavanja depozita na dve godine dinarska štednja je, kako je navela NBS, isplativija od štednje u evrima u svim posmatranim potperiodima oročenja, dok je u slučaju štednje oročene na tri meseca, dinarska štednja isplativija od štednje u evrima u većini posmatranih potperioda.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE