Obrenovac, 18.05.2022

DANAS JE VIDOVDAN


Izvor: Lokalne novine | Obrenovac, 28.06.2019.
Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju jedan od najvećih praznika

Foto:Printscreen
Vidovdan je nepokretni praznik koji se, osim kod Srba, obeležava i u Bugarskoj pravoslavnoj crkvi. Značaj Vidovdana srpski narod vezuje za brojne istorijske događaje, od kojih je svakako najznačajniji Kosovska bitka (1389) i pogibija kneza Lazara kao ishod iste.

Iz veka u vek, 28. jun donosio je različita verovanja. Jedno od njih je i ono koje se tiče Vida kao vrhovnog božanstva. Smatran je "Bogom nad bogovima", a svi drugi bogovi tek polubogovima. Verovalo se da je Vid svevideće božanstvo, pa se Vidovdan smatra i praznikom za oči, odnosno praznikom koji "otvara oči".

Neka predanja govore i o tome da se na Vidovdan mogla videti i budućnost. Srpski narod je navodno i Kosovski boj unapred video kao veliko stradanje za zemlju i veru. 

Nekada se na Vidovdan mnogo gatalo i proricalo. Kao i u nekim drugim prilikama, činile su to najčešće devojke nadajući se da će videti budućeg izabranika. Ubrano cveće pred spavanje su stavljale pod jastuk i govorile: "O moj Vide, viđeni, o moj dragi suđeni, ako misliš jesenas (da me prosiš), dođi večeras, u prvi sanak na sastanak."

Veza Vidovdana sa vidom manifestovala se i u narodnoj medicini. Uoči praznika ili pak na praznik izjutra brali su travu zvanu vidovčica, često je stavljali u vodu i njome se umivali. Činili su to zato da preko godine ne bi bolovali od očiju. Ponegde su neku vidovčicu čuvali i koristili onda kada bi ih oči obolele.

Na Vidovdan se, prema knjigama i verovanjima starostavnim, ne radi u polju – da kukuruz zametne klipove, ni u vinogradu – da se grožđe ne sasuši i otpadne. Tog dana valja i okusiti zrelo voće. Veruje se i da na Vidovdan valja započeti ručne radove – pletenje i vezenje.

Kako je Vidovdan za Srbe dan kada se odigrala najveća i najznačajnija bitka u nacionalnoj istoriji, današnji praznik protiče bez pesme i igre. U pravoslavnim hramovima se služe pomeni za sve stradale u ratovima.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE