Obrenovac, 28.05.2023

ODZVONILO LAŽNIM SNIŽENJIMA


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 01.08.2019.
Novi Zakon o trgovini uveo stroža pravila u organizovanje trgovinskih akcija u maloprodajnim objektima u našoj zemlji

Foto:M.Anđela
Lažnim sniženjima je stigao kraj. Trgovac više neće smeti da kupce mami velikim popustima, ako takvih nema u radnji. Velika sezonska sniženja imaće vreme i rok trajanja, a brojke o popustima moraće i da se potvrde i konkretnim cenama - pre i posle sniženja.

To je bio i cilj novog zakona o trgovini koji je u utorak stupio na snagu, a kojim se jasno određuje šta se može nazvati rasprodajom, šta su sezonska sniženja, a šta je akcijska prodaja.

- U slučaju prodaje robe sa sniženom cenom, trgovac je dužan da jasno istakne i sniženu i prethodnu cenu - naglašavaju u Ministarstvu trgovine. - Rasprodaja robe je prodaja po nižoj ceni u odnosu na prethodnu cenu, ali samo u slučaju da trgovac prestaje da radi, ako prekine poslovanje u određenim objektima ili odluči da više ne prodaje određenu robe. Trgovac je dužan da fizički izdvoji robu koja je predmet rasprodaje od robe pod redovnim uslovima.

Sezonska sniženja po novom propisu organizuju se dva puta godišnje. Mogu da počnu u periodu između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula i da traju najviše 60 dana po sezoni. Akcijska prodaja je ograničena na 31 dan, a tokom trajanja trgovac mora da istakne i prethodnu i sniženu cenu, kao i procenat sniženja, osim ako akcija ne traje do tri dana.

- Ovim zakonom je stvoren prostor da se otklone sve mogućnosti da se kupac dovede u zabludu, jer su doneta rešenja iz evropske i međunarodne regulative - kaže Petar Bogosavljević, predsednik Pokreta potrošača. - Jasno se određuju pojmovi sniženja i akcijske prodaje i razlozi zašto seu cene niže. Imali smo salve sniženja kojima su trgovci samo pokušavali da privuku kupce. Isticali su sniženja kojih u radnjama nije bilo ili je na takvim velikim popustom bilo tek nekoliko artikala.

Prema njegovim rečima, ovaj zakon ide u korist potrošačima i oni bi trebalo aktivno da učestvuju i prijavljuju sve sumnjive akcije tržišnim isnpektorima. Kako kaže, zaprećene su veoma visoke kazne od 30.000 do 50.000 dinara za male trgovine, ali i do tri miliona dinara za velike trgovinske sisteme.

TAJNI KUPAC

Novi zakon o trgovini daje mogućnost tržišnim inspektorima da budu tajni kupci. Kada "obavi prikrivenu kupovinu" i prikupi dokaze za nepravilnosti, onda može da reaguje.

- To je mana ovog zakona - kaže Bogosavljević. - Jer, inspektor u ulozi tajnog kupca može biti u konfliktu interesa sa svojim poslom.

BAR PETINA NA MAKSIMALNOM POPUSTU

Ako na izlogu piše da su cene snižene i do 70 odsto, onda tako mora i da bude. Po novom zakonu o trgovini, cene bar petog dela asortimana moraju da budu snižene do maksimalnog procenta popusta, odnosno u ovom slučaju do 70 odsto.

Zabranjeno je oglašavanje prodajnih podsticaja za robu koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se time namerava privlačenje kupaca radi navođenja na kupovinu druge robe, osim ako nije naznačena jasno raspoloživa količina na dan početka prodajnog podsticaja - piše u novom zakonu.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE