Obrenovac, 17.05.2022

12 GODINA ROBIJE ZBOG NAPADA NA SLUŽBENO LICE


Izvor: Novosti,Lokalne novine | Obrenovac, 13.11.2019.
Izmene Krivičnog zakonika donose veće kazne

Foto:Profimedia
Svako ko posle 1. decembra napadne policajca, sudiju, tužioca, javnog beležnika ili inspektora neke inspekcije biće osuđen na najmanje godinu dana, a najviše 12 godina. Ove kazne, skoro duplo veće nego sada, predviđene su izmenama Krivičnog zakonika, koji stupa na snagu za tri nedelje.

- Borili smo se da dobijemo zaštitu kao radnici javne ili državne bezbednosti, i uspeli. Ali, sada smo suočeni sa novim problemom: kako dokazati napad. Kod inspekcija je to poseban problem, jer na teren obično izlazi jedan, maksimalno dva inspektora. Kada vrše nadzor u nekoj firmi, zaposleni svedoče u korist poslodavca - kaže za "Večernje novosti" Dragoman Paunović, predsednik Mreže inspektora Srbije.

Zato je zatražena proširena sednica Vladine Koordinacione komisije za inspekcijski nadzor, kojoj bi prisustvovale i sudije, tužioci, predstavnici MUP. Cilj bi bio dogovor oko toga kako u sličnim situaccijama dokazati napad na službeno lice i kako usaglasiti ujednačeno postupanje.

- Tražimo da se napad na inspektore tretira kao napad na državu, da se takvi predmeti rešavaju po hitnom postupku, da sankcije budu oštre i sudska praksa ujednačena - kaže Paunović.

Status službenog lica traže mnogi, a poslednji su bili sudski veštaci. Prethodno su ga tražili zaposleni u zdravstvu, prosvetni radnici, zaposleni u EPS na isključivanju struje, taksisti, vozači GSP, novinari...

U Ministarstvu pravde kažu da je Radna grupa za izmene KZ u stalnom zasedanju i da će sve pristigle predloge razmotriti. Ipak, dodaju i da zakon precizira ko su službena lica: ona koja u državnom organu vrše službene dužnosti, izabrana, imenovana ii postavljena lica, javni beležnici, izvršitelji, posrednici u arbitraži, vojna lica...

- Službeno lice uživa posebnu zaštitu, bilo da je propisano zasebno krivično delo koje se može izvršiti samo prema tom licu, na prrimer, sprečavanje u vršenju dužnosti, bilo da je to predviđeno kao teži oblik nekog krivičnog dela, na primer teško ubistvo. Ova dela se posebno tretiraju samo kada su počinjena prilikom vršenja dužnosti - objašnjavaju u Ministarstvu pravde za "Novosti".

Status službenog lica podrszumeva i pojačanu krivično pravnu odgovornost, pa tako postoji ceo niz krivičnih dela protiv sliužbene dužnosti, kao što su zloupotreba položaja ili kršenje zakona od starne sudije. Zakon propisuje i teže oblike pojedinih dela, ako ih izvrše službena lica. Nesavestan rad vozača GSP sada se tretira kao disciplinski prekršaj, a ako bi postali službena lica, bilo bi to krivično delo.

Poslovi od javnog značaja

U Ministarstvu napominju da psoebnu krivičnopravnu zaštitu imaju oni koji obavljaju poslove vezane za javno informisanje, zdravstvo, obrazovanje, javni prevoz, pravnu i stručnu pomoć pred sudskim organima. Napadi na njih tretiraju se kao teži oblik krivičnog dela ako su na meti svog posla. Takođe je uvedeno posebno delo - napad na advokate.

Kazne

Za napad na službeno lice, ili za pretnju, trenutno kazna iznosi tri meseca do tri godine, a to će se od 1. decembra povećati na jednu do pet godna. Kazna za nanošenje lakih telesnih povreda povećaće se sa šest meseci do pet godina na dve do osam godina. Za nanošenje teških telesnih povreda, umesto sadašnjih jedne do osam godina, kazna će biti tri do 12.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ilić PR Agencija za izradu i održavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navođenje izvora
Ostale uslove korišćenja portala pročitajte OVDE