Obrenovac, 05.12.2021

DECA SU NAM MUTAVA!


Izvor: Kurir.rs./Lokalne novine | Obrenovac, 03.10.2021.
Stru─Źnjaci upozoravaju da mladi koriste samo 2.000 re─Źi, od toga su polovina sleng, po┼ítapalice i tu─Ĺice

Foto:www.bastabalkana.com


Napredak tehnologije, prisustvo na društvenim mre┼żama, pametnim telefonima i tabletima u─Źinio je da mladi skoro da me─Ĺusobno više i ne govore, a i kada se upuste u komunikaciju u proseku izgovore oko 2.000 re─Źi.

Osnovci i srednjoškolci ─çe zbog toga kao dodatnu nastavnu aktivnost ubudu─çe mo─çi da biraju interaktivnu knjigu za bolje usmeno izra┼żavanje "Progovori da vidim ko si" ─Źiji je autor komunikolog Slobodan Roksandi─ç.

Knjigu je akreditovao Zavod za unapre─Ĺivanje obrazovanja i vaspitanja kao dodatno nastavno sredstvo, a jedna od škola koja je prva uvrstila u svoj program je Osnovna Škola "Banovi─ç Strahinja".

Direktorka OŠ Tatjana Vasovi─ç Novosel za Kurir televiziju ovu odluku obrazlo┼żila je re─Źima da su deca "mutava", nemušta i da ne umeju da verbalizuju svoja ose─çanja.

"Svedoci smo da mladi, kao i odrasli uostalom, sve lošije govore, oskudnim fondom re─Źi, sa preteranom upotrebom slenga, tu─Ĺica, poštapalica i naravno uzrok svega jesu nove tehnologije. Mi prosvetni radnici imamo zadatak da svakodnevno razvijamo pravilan govor i izra┼żavanje na─Źih u─Źenika", objasnila je ona.

Kako je dodala, dodatne aktivnosti u─Źenja usmenog izra┼żavanja i lepog govora od slede─çe školske godine bude sastavni deo programa koje ─çe nuditi ─Ĺacima od petog do osmog razreda.

"Unapre─Ĺenje kulture govora je jedan od najva┼żnijih zadataka prosvetnih radnika. Ne mo┼żemo ┼żmuriti pred greškama u govoru i pisanju", podvukla je ona.

Komunikolog Slobodan Roksandi─ç izjavio je da ko na vreme uspostavi dobre govorne navike, postaje sigurniji i dobija krila da na pravi na─Źin predstavi sebe i svoje ideje ma ─Źime se u ┼żivotu bavio.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE