Obrenovac, 17.05.2021

DRUGA STRANA POLICIJE


Izvor: politika.rs/Lokalne novine | Obrenovac, 06.01.2020.
Halo, dobar dan. Ovde policija! Kako ste?

Foto:N.Marjanovi─ç


Halo, dobar dan. Ovde policija! Kako ste?
Gra─Ĺane u karantinu slu┼żbenice su pitale za zdravlje, pa tek onda da li su kod ku─çe. – Mera izolacije proveravana je i odlaskom na adresu...

Sat po sat, sporo su prolazili dani u karantinu, ali svakoga dana mogao se o─Źekivati jedan siguran poziv – iz policije.

„Dobar dan. Ovde MUP Srbije. Kako ste?”, rekao bi ljubazno ┼żenski glas. Zatim bi usledilo pitanje da li se gra─Ĺanin nalazi kod ku─çe, a ponekad i da li mu nešto treba. I tako po 14 ili 28 dana, kako je kome zapalo po povratku iz inostranstva u vreme vanrednog stanja.

– Uloga policije za vreme epidemije korone zna─Źajno se promenila. Pored redovnih poslova i zadataka na suzbijanju kriminala, o─Źuvanju javnog reda i mira, bezbednosti dr┼żavne granice i drugih poslova, policija je dobila zadatak da kontroliše sprovo─Ĺenje mera izolacije i zabrane kretanja – ka┼że dr ┼Żeljko Nika─Ź, profesor na Kriminalisti─Źko-policijskom univerzitetu u Beogradu, koji je bio jedan od u─Źesnika na onlajn konferenciji „Kopaoni─Źke škole prirodnog prava” krajem decembra.

Mera izolacije izricana je dr┼żavljanima Srbije na grani─Źnim prelazima, a pored kontrole ove mere u svakom pojedina─Źnom slu─Źaju, policija je tokom 52 dana vanrednog stanja, od 15. marta do 6. maja, privodila gra─Ĺane koji su kršili policijski ─Źas i zabranu okupljanja, a imala je zadatak i da procenjuje opravdanost zahteva za dobijanje dozvole za kretanje u vreme kada je ono bilo zabranjeno.

– Policija je imala veliku odgovornost u primeni ovih mera. I pored ─Źestih izmena propisa i mnogih teško─ça, uspela je da ostvari zna─Źajnu servisnu ulogu u zaštiti gra─Ĺana i spre─Źavanju širenja virusa. Vodilo se ra─Źuna o tome da slu┼żbenici koji pozivaju gra─Ĺane telefonom budu mla─Ĺi i obrazovaniji, a me─Ĺu njima je bio veliki broj ┼żena – navodi profesor Nika─Ź.

U slu─Źajevima da se pozvani gra─Ĺanin ne javlja na telefon ili ako postoji sumnja da se ne javlja od ku─çe, policija je proveravala kretanje preko baznih stanica mobilne telefonije.

– Ukoliko se lice ne javi ili ako postoji sumnja da ne poštuje meru izolacije, tada je na adresu upu─çivana patrola koja je neposredno vršila proveru, uz poštovanje preventivnih mera. Dolazilo je do problema s prepoznavanjem lica na osnovu slike iz li─Źne karte u bazi podataka pohranjenoj u MUP-u – ka┼że dr Nika─Ź.

Zbog kršenja samoizolacije privedeno je više od hiljadu osumnji─Źenih, od kojih muškarci ─Źine više od 80 odsto, dok je oko 20 odsto s podru─Źja Beograda. Ve─çi deo njih policija je sprovodila u karantinske pritvore u Vršcu, Po┼żarevcu i Pirotu.

Policijski ─Źas je tokom 52 dana vanrednog stanja prekršilo 7.800 gra─Ĺana Srbije, od kojih je petina Beogra─Ĺana. I tu je policija imala mnogo razumevanja, naro─Źito za starije sugra─Ĺane, koje su ljubazno upozorili i otpratili ih do ku─çe, bez privo─Ĺenja sudiji za prekršaje. Bilo je slu─Źajeva da policajci odu u prodavnicu i donesu namirnice onima koji su stari i sami, podsetio je profesor. Naglašava da je ogromna ve─çina gra─Ĺana poštovala uredbe i da su se dogodila samo tri incidenta s nesrazmernom primenom sredstava prinude prema onima koji su prekršili mere.

Isti─Źe da su pripadnici policije svakodnevno bili u tesnoj saradnji s Ministarstvom zdravlja, javnim tu┼żilaštvima i prekršajnim sudovima, a posebno isti─Źe ulogu Uprave kriminalisti─Źke policije (UKP), koja je u─Źestvovala i u suzbijanju širenja la┼żnih vesti putem društvenih mre┼ża i borbi protiv podizanja cena deficitarne robe.

– Policija je izvršila postavljene zadatke veoma savesno, profesionalno, zakonito, u korist zajednice i gra─Ĺana. Delovala je u novim i do sada nezabele┼żenim okolnostima, jer do sada nismo imali nikakva iskustva o ovoj bolesti i reagovanju zajednice. Pojedina─Źni slu─Źajevi nezakonite primene prinude procesuirani su pred nadle┼żnim organima, a na sre─çu nisu izazvali ve─çe štetne posledice – zaklju─Źuje prof. dr ┼Żeljko Nika─Ź i apeluje na gra─Ĺane da se uzdr┼że od ve─çih okupljanja za Novu godinu.

Stopa kriminala opala za 55 odsto

– Za vreme vanrednog stanja stopa kriminala je opala za 55 odsto, što je ogroman pad, koji je pre svega rezultat policijskog ─Źasa. Me─Ĺutim, u ovom periodu je došlo do prave eksplozije sajber-kriminala, jer su ljudi bili vezani za zatvoreni prostor, više koristili internet i društvene mre┼że na kojima su ostvarivali primarne kontakte. Prednja─Źe ona koja su povezana s pedofilijom, ali i sa zloupotrebom platnih kartica. Došlo je i do potresa na tr┼żištu narkotika zbog pove─çane cene – navodi dr Nika─Ź.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE