Obrenovac, 10.05.2021

DR┼ŻAVA U OBAVEZI DA ISPLATI DO 1.000 EVRA ODMAH NA RA─îUN


Izvor: Espreso/RTS/Lokalne novine | Obrenovac, 17.04.2021.
Mnogi gra─Ĺani imaju pravo na novac

Foto:Beta/Nenad Petrovi─ç, Filip Plav─Źi─ç


Agencija za restituciju do sada je donela više od tri hiljade rešenja o pravu na nov─Źano obešte─çenje starih vlasnika kojima je imovina oduzeta posle Drugog svetskog rata, a nije vra─çena u naturi. Do kraja postupka o─Źekuje se još deset hiljada takvih rešenja.

Direktor Agencije za restituciju,Strahinja Sekuli─ç, ka┼że za RTS da ─çe predmeti koji budu pravosna┼żni do 30. juna ove godine u─çi u plan isplate za slede─çu godinu. Kako je istakao, iznosi do hiljadu evra bi─çe odmah ispla─çeni. Za isplatu odštetnih zahteva dr┼żava je namenila dve milijarde evra plus pripadaju─çe kamate.

Strahinja Sekuli─ç ka┼że da se okon─Źanje prvostepenih postupaka, za šta je Agencija za restituciju jedno i nadle┼żna, o─Źekuju za tri do ─Źetiri godine, dodaju─çi da se mora raditi veoma intenzivno kako bi do tada sva rešenja bila doneta.

"Po dostavljanju prvostepenih rešenja treba sa─Źekati i odluke drugostepenih organa, a eventualno i sudova", dodaje Sekuli─ç.

Naglašava da ─çe predmeti koji budu pravosna┼żni do 30. juna ove godine u─çi u plan isplate za slede─çu godinu, a da ─çe iznosi do hiljadu evra biti ispla─çeni odmah u gotovini. Navode─çi primer visine odštete u slu─Źaju maksimalno odobrene sume, koja je u vrednosti 15 odsto oduzete imovine ili do 500.000 evra, Sekuli─ç ka┼że da na to treba dodati i kamatu koja bi bila 75.000 evra.

"Kamata bi bila ispla─çena u zavisnosti da li je ošte─çeni u trenutku podnošenja zahteva imao manje od 65, od 65 do 70 ili više od 70 godina. Najmla─Ĺi u toj kategoriji kompletnu kamatu bi dobili za 12, stariji za 10, a najstariji za pet godina", objašnjava Sekuli─ç.

Sekuli─ç je upozorio da je posle okon─Źanja restitucije potrebno obaviti kontrolu, jer bi eventualne greške dr┼żavu mogle da koštaju milijarde evra. Prema njegovim re─Źima, Srbija je dala najve─ça prava u restituciji u naturalnom obliku, navode─çi da nije ograni─Źavala nasledne redove, vrstu imovine, pa ni strance. Govore─çi o pravu na ┼żalbu koja treba da se podnese 15 dana od prijema rešenja, Sekuli─ç ka┼że da Agencija jedino mo┼że da apeluje na Ministarstvo finansija kako bi ti predmeti što pre postali pravosna┼żni.

Uz novac se dobijaju i obveznice

Obešte─çenom vlasniku pored novca trebalo bi da budu date i obveznice. U prvoj isplati daje se akontacija, pa potom i obveznice. Pre toga Vlada mora doneti odluku o izdavanju obveznica. Nakon pravosna┼żnosti rešenja, gra─Ĺanima ─çemo dati precizne informacije o proceduri - gde i kako treba da otvore ra─Źun i kome da se obrate, istakao je Sekuli─ç.

Odgovaraju─çi na primedbe Mileta Anti─ça iz Mre┼że za restituciju u Srbiji, da je predvi─Ĺeni iznos za restituciju drasti─Źno umanjen i da bi izmenama zakona trebalo da se omogu─çi davanje neke druge imovine, Sekuli─ç ka┼że da ni druge dr┼żave nisu mogle da iza─Ĺu u susret svakoj ┼żelji.

"Novca za obešte─çenje ─çe biti dovoljno, jer se u restituciju ne bi ni krenulo. Izmena zakona u skorijem periodu nije mogu─ça, jer to ekonomski kapaciteti dr┼żave ne dozvoljavaju", dodao je Sekuli─ç.

Prema njegovim re─Źima, restitucija ni u jednoj zemlji nije mogla iza─çi u susret svakoj ┼żelji. Navodi primer Poljske gde je da potrebno da se doka┼że da oduzimanje imovine nije bilo zakonito, što prakti─Źno pokazuje da u 99 slu─Źajeva pravo nije moglo biti ostvareno.

Sekuli─ç naglašava da u imovinu koja se ne mo┼że vratiti u naturi spada gotovo kompletan stambeni fond koji ima nove vlasnike, zgrade diplomatsko-konzularnih predstavništava i objekti od zna─Źaja koji su u dr┼żavnoj svojini, poput muzeja. Na pitanje o poljoprivrednom zemljištu, Sekuli─ç navodi da je prvobitnim vlasnicima vra─çeno 76.000 hektara i još 5.000 hektara šuma, dodaju─çi da je Agencija za restituciju procenila da se osnovano potra┼żuje ukupno 100.000 hektara.

Lokalne Novine Obrenovac


Vuk Ili─ç PR Agencija za izradu i odr┼żavanje WEB portala LOKALNE NOVINE Obrenovac
Portal LOKALNE NOVINE je javno internet glasilo registrovano pod brojem : IN 000333
Upotreba autorskog materijala objavljenog na stranicama ovog portala dozvoljena je uz obavezno navo─Ĺenje izvora
Ostale uslove kori┼í─çenja portala pro─Źitajte OVDE